2014-04-11

Guitars - The museum

Sista dagen i Umeå bjöd på en verklig överraskning. Jag hade tänkt att välja att gå en stadsvandring men väl utkommen från hotellet ångrade jag mig för det blåste svinkallt. Framme vid Folkets hus där allt utgick från hängde jag på en grupp som skulle gå till Gitarrmuseet.

Inte den minsta aning om vad det var för något men det skulle i alla fall vara inomhus! Men vilken fullträff det visade sig vara. Där kom vi ett drygt 20-tal museimänniskor för att titta på ett museum fullt med gitarrer, förstärkare och trumset. Förväntningarna var väl inte så stora men snabbt förstod vi att detta var någonting alldeles oväntat speciellt.

Det är bröderna Mikael och Samuel Åhdén som på allvar började samla gitarrer runt 1980. En stor betydelse hade en man som de kallade för "Greken" vars mamma jobbade på SAS. Han gjorde täta resor till USA och kunde ha med sig 40 gitarrer. Samuel och Mikael brukade behålla 10 och sälja 30.

Vi blev guidade av Miakel Åhdén och han tog oss med på en osannolik resa om brödernas samlande. De har köpt ihop en samling gitarrer som i de flesta fall inte finns någon annanstans i världen. Och varje gitarr har sin historia.

Magasinet Guitarist ägnade åtta sidor i sitt oktobernummer åt gitarrmuseet och dess samlingar. Chefredaktören Mick Taylor angav tonen redan i tidningens ledare:

"Vi har ärligt talat aldrig sett en så hisnande samling av gamla instrument, inte heller träffat två mer anständiga killar som äger alltihop."

Bröderna äger 300 gitarrer, 150 förstärkare och ett antal trumset alla i klassiska modeller.

Museet invigdes den 1 februari i år och har besökts av 250 journalister, de flesta internationella.
Samuel och Mikael Åhdén

Mikael guidar oss i museet.

De har förstås den allra första elgitarren liksom den första elbasen, som syns här i mitten. Den skulle likna de gamla kontrabaserna och spelades stående med en stödpinne undertill. En sådan elbas hade basisten i The Beatles i början av gruppens karriär.
Ett av trumseten på museet.

Som sagt detta var nog höjdpunkten på museiäventyret i Umeå. I samma hus har de en restaurang och en musikaffär. Läs mer om Gitarrmuseet här http://www.guitarsthemuseum.com/  //

4 kommentarer:

 1. Mick Taylor spelade andregitarr i Rolling Stones i slutet på sextio- och i början på sjuttiotalet.

  Uddevallensis

  SvaraRadera
 2. Dom var med på TV, för ett litet tag sedan.

  Jan A

  SvaraRadera
 3. Roligt, Gunnar, att Du tagit med oss bloggläsare ut i vida världen. Det där gitarrmuseet visste jag inte om. Nu måste man ju dit!
  Maj-Britt Jonasson

  SvaraRadera
 4. Super, tack återigen för en fantastisk blogg.
  På något sätt skall jag ta mig ditt men vet inte när och hur.

  SvaraRadera