2009-08-07

Uddevallahus på Bornholm


Tack vare internet har jag fått kontakt med Ann Vibeke Knudsen som är chef för Bornholms Museum. Hon hade uppmärksammat att jag i ett inlägg nämnt exporten av Junohus till Bornholm efter andra världskriget.

I krigets sista skälvande dagar bombade Sovjetunionen städerna Rönne och NexöBornholm sönder och samman och Sverige kunde genom exporten av de prefabricerade Junohusen hjälpa till att bygga upp städerna igen.

Även i Uddevalla har vi ju områden med Junohus och jag kommer att skriva om det lite senare. På bilden ovan ser vi det område på Egersberg (på andra sidan gatan) som bebyggdes med 28 Junohus. Fabriken invigdes ju den 31 augusti 1939 och redan den 1 oktober stod de flesta av husen färdiga. Detta område kallades för övrigt i folkmun för Ångermanland. Det hette att familjerna som byggde skulle ha ångrat sig då källarschakten fylldes av ett ösregn under byggtiden.

Nu har Ann Vibeke Knudsen varit i Uddevalla för att söka efter spåren av Junofabriken och skriver om det på museets hemsida här. //

6 kommentarer:

 1. Jag har 2 frågor...

  Jag flyttade till Uddevalla 1975 och jag har en svag aning om att det på den tiden gick järnvägsräls över Bäveån som skulle gå till Junohus. Stämmer det? Jag var bara 12 år på den tiden och jag kan missminna mig.

  Jag bor numera på Tureborg och nästan dagligen går jag Hagarnevägen ner till centrum. Är det i grunden Junohus som står där? I så fall är de väldigt ombyggda.

  SvaraRadera
 2. Roger: Du har rätt i båda fallen. Västerbron byggdes 1939 egentligen bara för att dra ner ett industrispår till Junohus. Fast man gjorde bron även för landsvägstrafik förstås.
  Junohusen längs Hagarnevägen har nog byggts om väldigt mycket. Jag har en bild på hur de såg ut när de var nybyggda. Återkommer till det i ett senare inlägg.

  SvaraRadera
 3. När plockades spåret bort? Jag har inget minne av det alls.

  SvaraRadera
 4. Spåret fanns fortfarande 1965. Då skriver Bohusläningen att järnvägsspåret på Västerbron bör tas bort, men då blir Junokajen värdelös.

  SvaraRadera
 5. Jeg har med interesse læst om de svenske træhuse i din Blogg
  Jeg bor selv i et af de dejlige huse i Rønne på Bornholm

  Sender en link til vores hjemmeside fra vores Grundejerforeningen, hvor jeg forsøger at samle lidt historie.
  Mange hilsner
  Steen lyberg Kofod
  www.svea.minisite.dk/

  SvaraRadera
 6. Her er en dansk radioudsendelse om de svenske huse i Rönne og Neksö:
  http://www.dr.dk/bonanza20_assets/Entrance.aspx/col/207/Audio/57889/title_ast/asc/1/De_svenske_traehuse_paa_Bornholm

  SvaraRadera