2024-05-13

Vilka är Uddevallas vänorter?

Idag när jag gående vid Svenskholmen fick jag en fråga om den här inristningen. Vad jag kunde utröna var att det handlar om en av Uddevallas vänorter. Mossfellsbaer på Island.. Jag sökte upp stenen och hittade den. Inskriptionen var uppskattningsvis på 60-70 cm ggr 30-40.
Men så tittade jag mig runt och fick syn på en annan sten i närheten. Thisted är Uddevallas danska vänort.

Och lite längre bort hittade jag denna. Norska vänorten Skien. Kanske fanns där ytterligare någon sten med inskription?

Jag har ett svagt minne av när dessa stenar placerades ut, men kan inte komma på när det var? Kanske bloggens läsare kan svaret?

Jag har varit inne på kommunens hemsida och sökt på Uddevallas vänorter. Det finns ju en vänortskommitt'e och jag såg några av dess protokoll på hemsidan, men ett rakt svar på frågan om vilka som är Uddevallas vänorter står inte att finna.

Så min fråga till er läsare är: Vilka är Uddevallas vänorter?   ///

7 kommentarer:

 1. Vet inte, men tack för ditt engagemang Gunnar

  SvaraRadera
 2. Har för mig att vi har en vänort i Japan. Fina "stenskulpturer" finns utanför kommunhuset, Margretegärdeparken och vid brofästet vid N. Hamngatan.

  Lars Barkman

  SvaraRadera
 3. Okasaki i Japan, sedan har vi en i Skottland också som jag inte minns vad den heter 😃

  SvaraRadera
 4. Våra vänorter är: Loimaa i Finland, Skien i Norge, Thisted i Danmark, Mosflellbaer på Island, North Aishere i Skottland, Jöhvi i Estland samt Okazaki i Japan.
  I september kommer vi att vara värdar för de nordiska ländernas konferens.
  Mvh Christina Nilsson, ordförande Vänortskomitten

  SvaraRadera
 5. 16 juni 2014 firade Föreningen Nordens vänorter 75 år och det var ett stort jippo ute vid Svenskholmen där bland annat Gunnar Klasson berättade om historien. Representanter för de nordiska vänorterna medverkade samt några till. Troligen är stenarna från det tillfället./Per N

  SvaraRadera
 6. Svenska kyrkan i Uddevalla har Jöhvi i Estland som vänort.

  SvaraRadera