2024-05-01

F.d. musikpaviljongen på I 17

Häromdagen frågade jag er läsare vad det var för en byggnad ni såg taket på? Bilden var tagen uppifrån Musikberget på I 17. Så här ser det ut på platsen idag.

Många svarade rätt. Det var musikpaviljongen på regementet. Där huserade regementets musikkår så länge de fortfarande var regementets musikkår. När den övergick att bli regionmusikkår lämnade den kasernområdet och hyrde in sig på Gustafsberg. Har för mig att det var 1976, men jag kan minnas fel.

Musikpaviljongen brändes ner i april 1993 sedan I 17 blivit en flyktingförläggning. Det var kriget på Balkan som gjorde att I 17 omvandlades till flyktingförläggning. I kasernerna hystes flera folkgrupper från forna Jugoslavien in. Serber, kroater, bosnier.

Jag blev uppringd av Christer Lindgren på tidningen Bohusläningen som berättade att paviljongen brunnit ner den föregående natten. 

Så småningom fick man veta att en flykting hade placerat bildäck och annan eldfängd bråte mot dörren på paviljongen och tänt på. Det var så klart inte så bra att man blandade dessa folkgrupper på ett ställe. Det sades att det var en serb som tänt på paviljongen. Att denne skulle ha skickats tillbaka till Serbien stämmer inte. 

En annan historia som det rapporterades om i medierna var att ett kvinna hade mött sin våldtäktsman på kaserngården. Det lugnade ner sig så småningom. Förmodligen flyttade man en till människor till andra flyktingförläggningar.

Musikpaviljongen byggdes samtidigt som regementet 1913. Och då var den betydligt mindre. När man sedan byggde ut den blev det plats för rum för de enskilda musikerna.

Och visst ser det ut som platsen idag används som rökruta för vuxenutbildingen.

///

3 kommentarer:

 1. Tack för info och fina bilder Gunnar

  SvaraRadera
 2. Jag lärde mig spela tenorsax där ett par terminer.

  SvaraRadera
 3. Väldigt fin byggnad som förstördes och ledsamma bilder på resterna av grunden.
  I fimphinken framtida sjukvårdskostnader.

  SvaraRadera