2022-07-21

Stenehed - norra bataljonens kampementsplats

Alla har förstås hört talas om Backamo, Bohusläns regementes lägerplats söder om Ljungskile. Men jag vågar påstå att Stenehed är mera okänt när det gäller regementets historia. Ännu mera okänt är det för den stora allmänheten. Stenehed ligger en dryg kilometer väster om Hällevadsholm.

Och vet man något överhuvudtaget så känner man till gravfältet på Stenehed och de stora bautastenarna. Dessa är väldokumenterade inte minst bland arkeologer och museifolk.

Men som sagt att Stenehed var regementets norra bataljons övningsplats eller kampementsplats verkar total okänt för de flesta. Ingenting kan man hitta om det om man googlar eller söker i Wikipedia. Man får vända sig till Kungl. Bohusläns regemente och dess hembygd, del I för att finna något om Stenehed.

Bohusläns regemente har sina anor från 1661 och 1692 togs Stenehed i bruk av militären första gången. De var den norra bataljonen som hade sin övningsplats här. Och som framgår av skissen här ovan fanns det en del anordningar som det borde finnas spår av.

Stenehed tjänade som kampementsplats fram till 1770 då man samlade båda bataljonerna till Backamo.  Spännande ändå att besöka platsen.  //

2 kommentarer:

  1. Intressant. Vad är det för karta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns i boken Kungl. Bohusläns regemente och dess hembygd, del I

      Radera