2022-07-14

Giovanni Battista Pinello, kapten vid Bohusläns dragonbataljon

Av en ren händelse sprang jag igår på en grav, som väckte mitt intresse på Svarteborgs kyrkogård intill kyrkan därstädes. Jag hade hört talas om honom tidigare så därför reagerade jag direkt då jag såg minnesstenen. En italienare född i Genua 1682 och död på gården Ramneberg 1775.


När jag letade efter uppgifter om honom så hittade jag en minst sagt intressant historia. Han var med Karl XII i Poltava. Blev liggande skadad två dagar på slagfältet. Hittades av Ryssarna, tillfångatogs och skickades till Sibirien där han var i fångenskap i sex dryga år. Lyckades rymma 1715, tog sig under svåra vedermödor över Arkangelsk till Amsterdam och vidare till Göteborg.

I boken "Kungl. Bohusläns regemente 1661-1920" av major Hugo Uddgren hittar jag historien:

Efter studier i Genua och sedan han i sitt fjortonde år företagit en vidsträckt utländsk resa, under hvilken han i Paris öfvat sig i beridarekonsten, ankom Pinello 1698 till Sverige, där han öfvergick till evangeliska läran och s. å. erhöll anställning vid kungl. stallstaten. 1702 reste han öfver till svenska armén i Kurland, bevistade belägringen af Thorn 1703 och deltog i svenska hufvudarméns operationer 1704-1709 i Polen och Ryssland, bl. a. i slagen vid Fraustadt 1706, Holowczin 1708, öfvergången af Djesna s. å. 2/11, där han var en af de första, som kommo öfver floden och stormningen af Veprick, där han erhöll flera sår och kontusioner.

I slaget vid Poltava blev Pinello svårt sårad och fick i tvenne dagar kvarligga på slagfältet, innan han omhändertogs af ryssarne. Han fördes nu i fångenskap först till Moskva och sedan till Sibirien, där han tillbrakte sex år och några månader. År 1715 lyckades han rymma samt efter svåra vedermödor öfver Arkangelsk och Amsterdam komma till Göteborg. Han uppsökte efter hemkomsten Karl XII, som då vistades i Ystad, och deltog i 1716 års norska fälttåg, under hvilket han utnämndes till kapten vid Bohusläns Dragonbataljon.

Pinello var 1743 kommenderad på gränspostering vid norska gränsen. Det har om honom fälts det omdömet, att han var »en duchtig och braf officer"

Pinello gifte sig 1725 med Justina Gyllenskruf och de båda fick 13 barn. De bosatte sig på gården Ramneberg. Pinello adlades 1756 och dog där vid 92 års ålder.

Det är ett otroligt spännande historia som man kan läsa om på https://sverigesradio.se/artikel/4782327 och där kan man också lyssna på ett radioprogram från 2011 om honom. Finns på SR Play.  //

6 kommentarer:

  1. En fantastisk historia. Jag är förundrad över din förmåga att du kan hitta dessa guldglimtar i vår historia. Vi får kontrollera om han återfinns i galleriet på vår mäss.
    Ulf Gustavsson.

    SvaraRadera
  2. I Axel Flodens krönikespel i samband med regementets 300 års jubileum så är 8:e episoden: En födelsedagsfest hos captain Pinello midsommaraftonen 1714 på Skjerfwums capitainsboställe i Svarteborg. Captain Pinello spelades av Tore Bremer. Texten/handlingen återfinns i Kungl Bohusläns Regemente och dess hembygd från 1962. Per N

    SvaraRadera
  3. Håller med tidigare, en fantastisk historia om ett väldigt händelserikt liv.

    SvaraRadera
  4. Ann-Christine Rörquist2022-07-16 10:39

    Har för mig att Holger Rehnberg skrivit en bok/häfte om Pinello. Rätta mig om jag har fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt riktigt! Jag trodde att jag hade den, men hittade den inte.

      Radera
  5. Vad fint, tack för bilden! Han är min förfader, men jag har aldrig sett hans grav. Tid för en utflykt från Göteborg.

    SvaraRadera