2022-03-08

Tyra - föregångare på flera sätt

Insänt av Ulf G. Eriksson

En dag som denna, på den Internationella kvinnodagen, skänker vi en varm tanke till Tyra Johansson från Skredsvik, som för jämnt 50 år sedan blev Uddevallas första kvinnliga riksdagsledamot. Detta sedan två män lämnat återbud.

Inför riksdagsvalet 1970 nominerades hon till en fjärde plats på riksdagslistan men tog två steg tillbaka för att bereda plats för partivännerna i den södra länsdelen och en Kungälvsbo, Evert Svensson.

För Uddevallas förstanamn på riksdagslistan, Sven-Göran Olhede, väntade dock en annan karriär. Han blev generaldirektör för Vägverket och ombudsmannen Sven Olsson som var näst på tur hade bokat sig för så mycket annat att riksdagsplatsen gick till Tyra Johansson, som redan då var historisk. För första gången hade nämligen en kvinna tagit plats på presidiet i den nybildade Uddevalla kommuns fullmäktige, som första vice ordförande.

Något som jag inte uppmärksammat och som jag underlät att berätta i min och Gunnar Klassons bok Historien om Uddevalla. Nu är det gottgjort!

Inte nog med att Tyra tog två steg tillbaka och nedåt på den socialdemokratiska riksdagslistan. Detta alltså för att ge plats åt partivänner från södra Bohuslän. I intervjun den 16 december 1971 med Bohusläningens Bo Patrikson var hon dessutom ytterst ödmjuk inför uppdraget, talade om ett kommande lärlingsår och hoppades ”att ingen kommer på den vilda idén att jämföra oss båda som kapaciteter.” Den hon syftade på var förstås Sven-Göran Olhede, meteorolog, kansliråd, statssekreterare och till sist generaldirektör för Statens Vägverk.

Tyra Johansson var riksdagsledamot(S) för Bohuslän 1972 – 1984/85 och innan dess har jag bara hittat en enda kvinna i riksdagen från Bohuslän, Ruth Amundson, Ödsmål, som satt i första kammaren för Högerpartiet från 1949.

Efter Tyra har såvitt jag förstått bara en enda ytterligare kvinna representerat Uddevalla och det är Petra Ekerum, som satt i riksdagen för Socialdemokraterna 2017 och 2018.

Därför, i år är det därför verkligen hög tid för de politiska partierna i Uddevalla att nominera kvinnor till valbara platser på sina riksdagslistor. Jämnt 50 år efter att Uddevalla fick sin första kvinnliga riksdagsledamot och 100 år efter att de första kvinnorna tog plats riksdagen.

Ulf G. Eriksson  //

1 kommentar:

  1. Roligt att Tyra Johansson uppmärksammas! Även efter tiden i Sveriges riksdag var hon mycket aktiv inom Socialdemokraterna och i samhället.
    Kenneth G Forslund
    Ordförande Socialdemokraterna i Bohuslän
    2007-2017

    SvaraRadera