2022-03-24

Behandling i tryckkammaren – mycket mer än dykolyckor


Bild Västra Götalandsregionen. Insänt av Ulf P Green.

2017 hade tryckkammaren på Uddevalla Sjukhus mer än 1200 patientbesök, inget av de var dykrelaterat. Var har dessa patienter tagit vägen idag och vilken jämförbar behandling har dessa patienter fått?

Flertalet patienter som behahdlas i tryckkammaren har svårläkta sår, vilket är vanligt vid diabetes, andra kan ha djupa svåra infektioner, orsakade av anaeroba bakterier (bakterier som trivs i syrefattig miljö).

Patienter med vissa cancerdiagnoser som har behandlats med strålning och fått vävnadsskador på grund av otillräcklig cirkulation, kan också få hjälp i tryckkammaren med HBO (hyperbar oxygenbehandling)

- Hur menar sjukhusdirektör Järbur att detta ersätts med annan teknik och kan du beskriva metoden samt på vilket sjukhus den skall användas?

- Hur motiverar man att redan köpt och avskriven utrustning med lång förväntad teknisk livslängd säljs? En redan utsatt patientgrupp får åka till Östra Sjukhuset gör sina ibland långa behandlingsserier vilket innebär många resor med taxi.

Ser fram emot dessa svar och motivering till beslut.

HBOT - HyperBar Oxygenterapi betyder att patienten andas 100 % syrgas under förhöjt tryck i en tryckkammare. Genom att andas syrgas under förhöjt tryck löser sig en ökad mängd syrgas i blodet som når ut till den skadade, infekterade och inflammerade vävnaden.

Ulf P Green, Uddevalla  //

2 kommentarer:

 1. Väldigt bra frågor!
  Skulle vara intressant att få svar.
  Kortsiktig ekonomisk vinning, skulle jag själv tro.
  Med patienter som förlorare i vanlig ordning.
  Mvh Ove

  SvaraRadera
 2. Skickade in detta till Bohusläningen i förra veckan som se'n skickade den vidare till NU-sjukvårdens kommunikationsenhet där den blev kvar!
  / Ulf G

  SvaraRadera