2021-09-11

Var ligger (låg?) Villa Solbacken?

Digitaltmuseum. William Edmund Thorburn

Insänt av Frank Thorburn.

Hej Gunnar,

Min farfars kusin, William Edmund Thorburn (1855-1885) ägde (och bodde) på sin tid ett hus i Uddevalla, ”Villa Solbacken”. Denna villa lär ha legat ’strax utanför Norrtull’, och förutom boningshuset på 7 rum och kök hade den flera sidobyggnader samt en tomt på drygt 2 tunnland.

Vid Williams död 1885 flyttade änkan, och huset utannonserades och köptes vad jag fått fram av en slaktare Carl Hilmer Olsson, som sedan i åratal försökte hyra ut hela eller delar av huset.

Jag vet inte riktigt var i Uddevalla detta kan ha varit, och om huset finns kvar?

Har du någon vetskap om detta?

Med vänlig hälsning
Frank Thorburn 

Vet du något om var detta hus ligger eller låg??  //

2 kommentarer:

 1. Hette inte Bilfidos fastighet på Silenzvägen Solbacken. Det var där som jag var med om bygget ResultatGruppens (senare Regentus) fastighet/er.
  Har lär mig (om jag kommer ihåg rätt) att området mellan Silenzvägen och fängelset på Blomgatan kallades för Solbacken.

  SvaraRadera
 2. Pär Cederlund2023-11-05 09:30

  Hej. Jag är släkt med med Carl Hilmer Olsson. Det var min morfars far. Villa Solbacken låg vid Kålgårdsberget och nära där järnvägen går idag. C H Olsson var slaktare och även sonen Einar Harding var i samma bransch. Einar var min morfar.
  Han blev förmögen på djurhandel och köpte godset Ödsmåls gård söder om Uddevalla.

  SvaraRadera