2019-10-03

Tillbaka på platsen för det minnesvärda föredraget

Foto Linda Gadd.

Här, på trappan till mangårdsbyggnaden på Åby säteri stod jag 1980. Jag skulle hålla föredrag på Sotenäsdagarna. Jag hade sysslat ganska intensivt med soldatforskning vid den tiden. Jag hade under två somrar rest runt i Bohuslän och letat upp soldattorp och befälsboställen. Det hade gjort att jag blivit känd som expert på Indelningsverket och var nu inbjuden att hålla föredrag.

Rubriken för mitt föredrag var: "Kapten Klasson berättar om den indelte soldaten".

Här överst på trappan hade man riggat upp en talarstol och mikrofoner mm. Fullt med folk på grusplanen framför trappan. Och visst var jag nervös det skall erkännas.

När det var min tur gick en man fram till mikrofonen och skulle presentera mig. Och då säger han så här: "Och nu skall kapten Klasson berätta om den enbente soldaten".

Jag höll på att bryta ihop av skratt. Men jag lyckades ändå komma igång med mitt föredrag men fick förstås börja med att säga att rubriken inte riktigt stämde. Det gick ganska bra ändå men då och då medan jag talade bubblade den enbente soldaten upp i tankarna och jag hade fullt sjå att hålla masken.

Efteråt fick jag höra att även i Lysekils-Postens annons för evenemanget stod det att jag skulle tala om den enbente soldaten. Kanske var det därför det kom så mycket folk? I så fall måste de ha blivit besvikna.  //

1 kommentar: