2019-10-30

Markan som blev skyttepaviljong på Samneröd

Den här bilden väckte diskussion vid kvällens berättarafton på Bohusläns museum. Nedtill står det 8 komp Uddevalla 1922. Men vad är det för byggnad överst på bilden. Det står något skrivet under byggnaden: "Fjällmarka" tyder jag det till. Och det har tidigare spekulerats i om detta kan vara den marketenteribyggnad som byggdes på Musikberget då regementet var nytt?

Per Norberg gick hem från berättarafton till sitt bibliotek och fann svaret i boken "MÄNNISKOR, MILJÖER OCH REGEMENTE" av Kaj Sandberg: "Man flyttade 1923 det provisoriska sommarmarketenteriet uppe på Musikberget till skjutbanan för att bli skyttepaviljong. Den var ursprungligen västra marketenteriet på Backamo. Byggnaden var inte i bästa skick och revs 1943".

Tänk, jag som lekte här som barn och aldrig att jag hörde talas om den byggnaden. Den revs visserligen två år innan jag föddes, men ändå?  //

1 kommentar:

  1. Den som först redovisade paviljongens öden var Lennart Gabrielsson i sin förnämliga bok om Backamos tillkomst utgiven år 2000. Kajs uppgifter bygger delvis på denna bok.

    MVH

    Per N

    SvaraRadera