2018-11-08

Tyske Backamointernen Franz Häfele - läs hans spännande berättelse om flykten från Backamo

Omslagsbilden är tagen i smyg av en fältpolis på Backamo och visar ett cykelbårlag med en stympad tysk soldat på väg mot fältlasarettet. En unik bild från några fruktansvärda dagar.

Från Baltikum till Backamo, flykten till Norge och vidare hem till Tyskland april 1945 - april 1946. Boken handlar om Franz Häfele som var en av två tyska soldater som lyckades fly från interneringen på Backamo 1945.

Häfele traskade, pulsade och frös i decembermörkret från Backamo till norska gränsen. En spännande fortsättning ledde till engelskt och norskt fängelse, tåg och båttransport under vidriga omständigheter, amerikanskt fångläger, tjuvresa på tåg och möte med hamstrande landsmän.

 Franz Häfele var född 1907 och avled 2002. År 1947 skrev han på uppmaning av sina kamrater ner sina minnen från krigsåren. På olika vägar har hans minnesanteckningar nått Stiftelsen Bohusläns Försvarsmuseum som givit ut den med stöd av Utställningsgruppen på Backamo. Redaktör är Per Norberg. Översättare J O Rune Hasslöf.

Boken är på 88 sidor och finns att köpa på Bohusläns Försvarsmuseum, tel 0522-380 10, samt via föreningen Backamo Vänner ( tel 076 230 93 46 ) och förhoppningsvis snart hos lokala bokhandlare.  //

2 kommentarer:

  1. Hej Gunnar. Tack för detta intressanta tips. Hälsningar Bengt

    SvaraRadera
  2. Min far, då fältpolis, hade kommit över några bilder från en kamrat och han hade många minnen, som han inte fick berätta för oss. Men han kunde några fraser på tyska efter tiden som lägervakt och tågvakt. Jag undrar hur många, som är i min situation och anhörig. Finns det ännu fler berättelser och bilder?

    SvaraRadera