2018-11-30

300 år sedan Karl XII dog

Klicka på bilden ett par gånger så blir den större.

I dag är det på dagen 300 år sedan Karl XII sköt till döds vid Fredrikstens fästning i Fredrikstad, nuvarande Halden. Den döde kungen fördes sedan till Uddevalla där han balsamerades och där hans syster Ulrika Eleonora utropades till ny regent i Sverige.

Denna historiska händelse skall vi här i Uddevalla uppmärksamma. Det gör vi lördagen den 15 december där det kungliga liktåget strömmar in i staden kl 15 och marscherar via Norra Drottninggatan - Hallmans hörn - Kungsgatan till torget.

Där är en scen uppbyggd och där kommer ett krönikespel att utspela sig, allt efter så som det hände i verkligheten 1718. 

Hundratalet karoliner ingår i liktåget och på scenen kommer ett drygt trettiotal amatörskådespelare att uppträda under ledning av dåvarande generalguvernören Carl Gustaf Mörner af Morlanda. Lägg tid och datum på minnet. Alltså den 15 december kl 15 drar det hela igång.  //

2 kommentarer:

  1. Varför fira en jävla mördarkung som åderlät och utarmade Sverige till bristningsgränsen? Kan någon förklara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen som har firat Karl XII. Det har du fått om bakfoten. Läs på bättre. Vi har gestaltat en historisk händelse som ägde rum i Uddevalla. Inget annat!

      Radera