2018-11-24

Stig Hallarås död

Den legendariske Uddevallapolisen Stig Hallarås har avlidit. Han var född den 12 maj 1936 i Härlunda, Skaraborgs län, och avled den 15 november.

För fem år sedan hade jag tillfälle att intervjua honom och hans radarkollega Per Olsson om deras polisminnen. Det var en högtidsstund för mig.

Här följer ett utdrag ur blogginlägget från den intervjun med de båda poliserna:

"Stig Hallarås började på polisen 1959 och Per Olsson 1963. Mycket var dumt och annat kanske var bättre på den tiden. Bland sådant som var dumt var att de fick order om att skingra folkmassor som bestod av fler än två personer. I Uddevallas gathörn var det räcken som skulle skydda fotgängare mot biltrafiken och innanför dessa räcken stannade folk och pratade med varann. Men som sagt högst två personer fick man vara annars blev man skingrad. Det var ingen arbetsuppgift som någon polis på den tiden älskade.


En annan sak var den nitiske stadsfiskalen (läs polischef) som beordrade poliskonstaplarna att gå mitt i gatan under patrullering. Skälet till detta var att stadsfiskalen skulle kunna se sina konstaplar då han gick ut från sitt kontor och tittade efter dem. Detta var rent farligt för bilarna fick köra runt dem.

De båda minns när de fotpatrullerade. Ett åttatimmarspass innebar sju timmar ute på patrullering och en timme inne på stationen. Kom man in på stationen fem minuter för tidigt åkte man ut igen.

Vid sträng kyla kunde fotpatrulleringen genomföras i halvpass istället. Då var man ute en halvtimme och sedan inne nästa halvtimme o.s.v.

På 1960-talet var det flera år i rad kravaller på Kungstorget. Det började alltid i augusti när skolorna hade börjat. Särskilt minns de båda poliserna 1964 då det var mycket oro och skadegörelse. Polisen i Uddevalla laddade upp med all tillgänglig personal, en del var civilklädda. Och ofta utbröt det slagsmål mellan poliser och buset. Jag minns själv dessa kravaller. Förmodligen av ren nyfikenhet drogs man till torget för att bevittna händelseförloppet.

Jag minns en lördag då polisen med höjda batonger jagade några busar över Träbron och bort mot DEFA och Sagabiografen. Från ingenstans dök en av stadens mer kända kriminalare upp med en paraply i handen. Den krökte han över huvudet på en av busarna, som försökte fly och då sprang in i ett stort skyltfönster som gick i kras.

Två poliser i den enda tillgängliga polisbilen, en svartvit Volvo Amazon, blev instängda i folkmassan och det blev inte bättre av att busarna lyfte upp Amazonens bakdel så att de inte kunde komma någonstans.

De båda minns också polisbefälet som hade hand om stulna cyklar och fick besök av folk på sitt tjänsterum. Utanför dörren hade han en ringklocka med tre lampor som han kunde styra inifrån. Röd (upptagen), gul (Vänta) och Grön (Kom in). Nu hör det till saken att detta polisbefäl även sålde ägg ur bakluckan på sin privata bil som stod på polishusets gård och tog emot samtal från kunderna på sin tjänstetelefon.

De yngre poliserna beslutade då att de skulle spela befälet ett spratt så de kopplade om sladdarna i ringklockan utanför dörren så när någon stod utanför dörren och ville komma in till polisbefälet så satt han i telefon och pratade med en äggkund. Han tryckte då på den röda knappen men därute lyste istället den gröna knappen varvid besökaren gick in. Ja, ni kan själva räkna ut vad som kunde hända. Det tog att tag innan äggpolisen kom på sprattet.

Ja, detta var några exempel på det vi pratade om. Mycket var annars av sådan art att jag inte kan skriva om det här. Mord, rån, skottlossningar, tragedier etc. De båda har varit med om mycket i sina liv, den saken är klar".

Stig hade flera kulturella intressen, bl a litteratur och konst. På senare år deltog han ofta i hembygdsföreningens berättaraftnar och öppet hus på Wessmanska.

Stig Hallarås sörjes närmast barnen Thomas och Annika med familjer.  //

5 kommentarer:

 1. I sanning en Uddevallaprofil som gått ur tiden . Tack för detta inlägg Gunnar.

  SvaraRadera
 2. Stig H. ska ha varit den som såg till att polishuset har en fin konstsamling på sina väggar. Stig var alltid vänlig och trevlig mot oss journalister. Jag minns när han blev chef i Uddevalla och patrullerade i fin uniform på stadens gator. En stadens polis har gått ur tiden. Ulf G. Eriksson

  SvaraRadera
 3. En polis farsan talade väl om. Samarbete på den tiden farsan jobbade på Nykterhetsnämnden

  SvaraRadera
 4. Stig var en sympatisk man. Tråkigt att han inte längre finns med i livet.
  C-M Norrman

  SvaraRadera
 5. Leena Bohnmark2018-11-24 23:52

  Jag kände ju igen honom sedan början av 1960-talet, när han patrullerade på stan med någon/några av sina kollegor och det kändes så tryggt. I slutet av 80-talet blev jag kontaktad av I 17:s Konstförening om en utställning av mina Tiffany-alster och det kändes väldigt spännande. Väl där stötte jag på Stig Hallarås och hans fru/sambo som representanter från Konstföreningen och de valde ut ett av mina alster som pris till deras konstlotteri - en spegel "Tulpan i blått". De var alltid så trevliga och fina och alltid så propert klädda, när vi sågs. Fick tyvärr för ett antal år sedan se att även hans fru/sambo hade avlidit. Vila i frid båda två <3

  SvaraRadera