2018-05-23

Uddevallahusen på Bornholm

 Häromdagen noterade jag på Facebook att Uddevallabon Per Rönn befann sig på Bornholm. Jag frågade honom då om han sett några av de Uddevallabyggda Junohusen? Nu har han varit ute med kameran och letat upp en del av dem.

Bakgrunden är att sovjetiskt bombflyg den 7 och 8 maj 1945, efter att Adolf Hitler begått självmord, bombade de båda städerna Rønne och Neksø. 800 hus förstördes och ytterligare 3000 skadades. Den 9 maj landsatte Sovjetunionen 12 000 man som avväpnade de tyska trupperna som fanns på ön. Den sovjetiska truppstyrkan på 12 000 man kom att stanna 11 månader.

I detta läget kom Sverige att besluta om stöd till Bornholms återuppbyggande. Från trähusfabriken i Uddevalla exporterades 250 så kallade Junohus till Bornholm och städerna Rønne och Neksø.

De flesta av dem finns kvar och inte nog med det. Bornholmarna har kulturminnesmärkt husen och de finns idag kvar i samma skick som när de byggdes. Alltså inga tillbyggnader och annan förvanskning av husen är tillåten. Själv har jag länge önskat att resa dit och se på husen. Nu hann Per Rönn före mig och det är jag glad för. Tack Per för bilderna!


7 kommentarer:

 1. Intressant och bra bilder!
  Helt klart hade ryssarna tänkt att stanna kvar där.
  Ön har ett bra läge undrar vad det var som fick dom att lämna ön.
  Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns intressant läsning om varför Ryssland kan ha lämnat Bornholm: https://www.quora.com/Why-did-the-Russians-voluntary-leave-the-danish-island-Bornholm-in-1946-in-spite-of-the-very-pivotal-strategic-advantage-in-the-Baltic-Sea

   Radera
 2. Intressanta upplysningar Gunnar. Tack för dessa bilder.

  SvaraRadera
 3. Intressant, ska kolla dessa när jag kommer till Bornholm i sommar. //Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag sett husen och guiden som vi åkte en rundtur på ön med lät bussen stanna till så vi fick titta på husen i utkanten av Rönne på en av gatorna. Hon kallade dem "svenskhusen". Bornholm har stor brytning av granit, liksom Bohuslän haft. //Gunilla

   Radera
 4. Under några av de första dagarna av andra världskriget. kapades ett fartyg på väg till England med femtio prefab-hus från Junohus. av tyskarna. Tyskarna bad så småningom att få ritningarna av Junohus. Disponenten nekade och hänvisade till ägarna i England. Där fick till allas förvåning tyskarna köpa ritningarna.
  Min fråga är. Var byggdes dessa hus upp?

  Thord.G

  SvaraRadera
 5. Om jag minns rätt så tillverkades och såldes det ett antal hus till Tyskland för att användas i Finland. Finns det några kvar av dessa?

  Thord.G

  SvaraRadera