2017-05-02

Uddevallabor i Vorpommern 24 - 27 april


Ja, så kom vi då iväg. 39 personer från våra trakter inklusive busschauffören. Målet var Hotel Arcona Baltic i Stralsund som vi hade som bas för våra utflykter i Vorpommern. Ett Vorpommern som varit svenskt från 1630 - 1815 och överallt många svenskminnen.
Från hotellrummet
 Jan Gustafsson i samspråk med vår utmärkta guide Per Rodahl, en skåning som bor både i Trelleborg och Stralsund.
 Universitetet i Greifswald
 Jag var här för åtta år sedan och även i somras och letade efter universitet utan att hitta det. Tack och lov så visste Per var det låg och det ligger ju faktiskt mitt i staden Greifswald. Universitetet har varit svenskt och har fortfarande mycket kontakter med Sverige och inte minst Lunds Universitet.

I Uddevalla har vi ju kvarteret Thorild (Gallionen) som är uppkallat efter Thomas Thorild från Svarteborg. Thomas Thorild förvisades mer eller mindre från Sverige och fick i stället en tjänst som bibiotekarie vid Greifswald Universitet. Sedermera befordrades han till professor. Han är mest känd för devisen: "Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större" (Uppsala Universitet).
När vi står här och får reda på en massa om universitetet kommer det en annan grupp av ungdomar och ställer sig alldeles bredvid. Och eftersom det i vår grupp uppstått en diskussion om hur många studenter som fanns vid Greifswalds universitet så var det en av de våra som plötsligt vände sig mot den nya gruppen och ropade med sin tordönsstämma och bästa skoltyskan: "WIE VIELE STUDENTEN SIND SIE HIER IN GRAIFSWALD (Hur många studenter finns det här i Greifsvawald?) - Från ungdomsgruppen hördes då på klockren svenska: TIOTUSEN!! Då bröt vi ihop när vi förstod att gruppen var svenskar.
På många ställen i flera städer såg vi sådana här skyltar.

Schwedenstrasse kan kortfattat beskrivas som ett IT-understött kulturhistoriskt och turismfrämjande samarbete mellan Sverige och Tyskland inom ramen för fördjupade kontakter kring Östersjön. Samarbetet syftar till att utbyta information, erfarenheter och kontakter, att möjliggöra koordinering och samverkan samt öka intresset för den gemensamma svensk-tyska historien.

Den aktuella tidsperioden utgörs av den s.k. ”svensk-tiden” i Tyskland, ca. 1630-1815, och behandlar specifikt de över 170 åren av statsrättslig samhörighet mellan Sverige och Pommern respektive Wismar samt relationerna mellan Sverige och Brandenburg/Preussen under denna tid.

Webbplats:  www.schwedenstrasse.com
 Georg Myrström. Gert-Ove Uddgren och Stefan Brännwik diskuterar i Greiswald
 Sådana här transporter såg vi lite varstans i städerna. Och jo då, vi frågade om vi fick fotografera dem vilket man väl knappast hade fått här hemma?
 Rådhuset i Greifswald
 På ön Usedom intill Rügen ligger Peenemünde där Hitler tillverkade sina V1- och V2-raketer. Idag är det ett stort museum

 Vår guide hade planerat in flera förstklassiga restauranger.
 Den kommunistiska eran gör sig fortfarande påmind i Vorpommern. Här ligger några sovjetiska datjor inne i grönskan.
 I byn Schlatkow är det svenskt så det förslår.
 Och Claus Brandt var stolt att vara borgmästare just här.
 Stasihögkvarteret i Stralsund. Här skyndar sig Stralsundsborna förbi utan att bevärdiga huset med en blick.
Ulf och Rose-Marie Andersson och Jan Gustafsson njöt av det lokala ölet Störtebeker på krogen Wolflam-Stuben i Stralsund.
 Buss till andra änden av Stralsund för en stadsvandring. Avstigning vid Olof Palme-platz.
 Det här trädet planterades när Olof Palme var på besök 1984. När Palme blev mördad lades mycket blommor här vilket föranledde de styrande i Stralsund att döpa om platsen efter honom.
 Vid Olof Palme-platz ligger också Vorpommerns stora teater.
 Ursprungligen fanns det fyra sådana här portar i stadsmuren.
 Ena stunden var det kruttort här på gatstenen och i nästa stund blev det en fontän som sprutade upp flera meter. Den stora dammen som bildades mitt på Alter Markt drog sig sedan snabbt tillbaka och vattnet sögs ner där i mitten och försvann.
 På Rügen åkte vi med det smalspåriga ångtåget Rasende Roland.
 Och på Rügen ligger också PRORA, som Hitler byggde som semesterhem för nazisterna arbetare. Här skulle 20 000 arbetare kunna ha semester samtidigt. Kriget kom emellan så Hitler byggde aldrig färdigt kolossen. Sedan tog ryssarna och DDR över och förste efter murens fall 1989 har det påbörjats allvarliga försök att bygga färdigt PRORA.

 Inne på museet finns en modell där man kan få en uppfattning av byggnadens hela längd.

 Här hade Karl XII sitt nattläger i elva månader på väg hem från Turkiet. Och så klart uppstod det strider här under hans tid.
 Och här i Stralsunds hamn ligger det bekanta fartyget Gorch Fock, nu som museum. Gorch Fock var pseudonym för den nordtyske författaren Johann Wilhelm Kinau. Alla tyska känner till Gorch Fock. Och på den tiden Bohusläns regemente fanns tog vi ofta emot tyska flottbesök. Varje gång de kom in i hamnen kördes det fram bussar för att köra tyskarna till Gorch Focks grav på en ö utanför Fjällbacka.

Och så var det en av mina medresenärer som efter ett besök ombord på Gorch Fock ville köpa en dricka. Och han måtte ha glömt att han befann sig i Tyskland för till expediten sa han: "SPRECHEN SIE DEUTSCH? (Talar ni tyska?) - Förvånat svarade hon: JA EIN WENIG! (Ja, lite grand)
I Stralsunds hamn ligger även det gigantiska akvariet/museet Ozeaneum, väl värt ett besök.  //

2 kommentarer:

  1. Vi i Svea Lifgardes Musketerarcorps har ofta besökt Wismar under Schwedenwoche, som firas varje år i augusti.
    Mycket trevligt arrangemang !
    Mvh
    Bo Jogheden

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant. Vackra bilder. Tack Gunnar.

    SvaraRadera