2017-05-03

Göteborgskoloristen och Gustafsbergspojken David Larsson

Just nu pågår en utställning med Göteborgskoloristerna på Bohusläns museum. Vad jag inte visste var att en av dem, David Larsson, var en Gustafsbergspojk en gång i tiden.
Det måste förstås kollas upp. Och här i Gustafsbergs barnhuslängd där 741 pojkar är förtecknade mellan åren 1776 - 1924 hittade jag honom. David Gunnar Larsson var nummer 666 och skrevs in vid skolan den 8 september 1906. Till höger om namnet framgår det att han föddes den 20 februari 1898 i Myckleby på Orust. I nästa kolumn framgår det att pappan var Johan Larsson och att han var död. Under efternamnet står det både kapten och Styrman. Av barnhuslängden framgår vidare att hans bästa betyg var i teckning. I högra kolumnen står det ofta antecknat vad det blev av gossarna direkt efter att de lämnat Gustafsberg. Där står det: Litograf, Artist, Slussen.

Jag fortsatte att leta efter honom i Gustafsbergsstiftelsens arkiv och si, jag hittade också en bild på honom. På ett foto från 1918 hittade jag honom. Det är han med kepsen i mitten. På bilden är han alltså 18 år.
Här är hela bilden. Gossarne i främsta ledet är de som går på skolan det året bilden togs och de andra är tidigare Gustafsbergspojkar. Jag kommer att publicera denna bilden igen och då med uppgifter om vad alla hette för det framgår på baksidan.

Från Bohusläns museums konservator Marie Johansson fick jag frågor om honom och särskilt om det fanns någon konst av honom här på Gustafsberg.
Och den här tavlan signerad D.L. hittade jag i en av byggnaderna.
Denna skall enligt vår föremålskatalog också finnas på Gustafsberg. Den är registrerad med föremålsnummer GS 1455. Detta fotot hittade jag i föremålskatalogen men själva tavlan har jag ännu inte lokaliserat.

Av barnhuslängden får jag vidare veta att David lämnade Gustafsbergsskolan den 26 augusti 1913, dvs efter sju år på Gustafsberg.
I utställningen med Göteborgskoloristerna hittade jag en vägg med dessa tre tavlor av honom. Den mellersta är förstås ett självporträtt.

I museets text till bilderna får vi veta mer om honom:

David Larsson (1898-1976)

Födelseort
Orust, Bohuslän

Utbildning
Valand 1916-20, i Paris och Köpenhamn.

Larsson har sin första separatutställning i Göteborg 1919 då han har ett år kvar av sina studier på Valand. Trots att han inte studerat under Tor Bjurströms ledning räknas han som kolorist.

Hans hem på Orust blir en samlingsplats där bland andra Ragnar Sandberg, Birger Berndtsson och Ivan Larsson är återkommande gäster. Han reser mycket, både inom och utom Europa. Hans konst finns representerad på Göteborgs konstmuseum, Västergötlands museum och Gävle Konstmuseum.

Men alltså inte på Bohusläns museum. En sådan tur då att han finns representerad på Gustafsberg. Nu gäller det bara för mig att leta upp den "försvunna" tavlan.

Utställningen på Bohusläns museum bär titeln: "Med kärlek till färgen - möt Göteborgskoloristerna" 
och pågår till 27 augusti.  //

1 kommentar:

  1. Frans Larsson kanske också? Hans bror och kollega som konstnär.

    SvaraRadera