2015-09-09

Viktor Andrén


Insänt av Owe Petersson:

Viktor Andrén   hade sin storhetstid som konstnär i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet . I dagens läge hade han utan tvekan varit en ”kändis” och under tiden han verkade var han rent otroligt produktiv!

Viktor Andrén föddes i Uddevalla 1856. Fadern, bagarmästare Carl Andersson, hade sitt bageri  i kvarteret Sundberg i hörnet mot lilla Norrgatan! Bagaren Andersson tog sig namnet Andrén på 1850-talet. Viktor gick i  stadens realskola och  skickades  sedan till Stockholm 1873 för att bli ingenjör- enligt faderns  önskan!

Han klarade dock inte inträdesprovet till Tekniska Institutet – och säkert var han , men inte pappa bagaren, glad för det …. för Viktor ville bli konstnär!

Bagaren  höll fast vid att sonen  skulle lära till ett yrke så han började , liksom Anders Zorn , som målargesäll för sju och femtio i veckan!

1875, veknade pappa bagarens inställning  då Viktor Andrén  kom in på Konstakademins Teckningsskola .Viktor studerade vid akademin fram till 1882.

Under  1880 –90 talet  växte Stockholm snabbt  och blev  en storstad! Man ville också konstnärligt leva upp till storstädernas nivå och förmögna borgare ville ha det lika praktfullt  som i Paris!

Viktor Andréns anlitades för allt större projekt : bland annat  takmålningar i Grand Hotel och den fortfarande mest sevärda och kända, den stora plafondmålningen på Operan 1898 .

Utöver dessa stora och krävande takmålningar var Andrén  väldigt produktiv med målningar  snart sagt över allt i Stockholm …. i kyrkor, på krogar och teatrar och i förnäma privathem. I varenda ”grosshandlaruppgång” mötte man hans målningar!  Kanske inte så underligt att boken  om Viktor Andrén, som kom ut 2002, hade titeln  ”Ständigt denne Andrén” !

Viktor Andrén var något så  ovanligt som både  monumentalmålare  och skämttecknare. Hans skämtteckningar såg man i den tidens mest populära skämttidningar som i Albert Engströms Strix och hans reportageteckningar framför allt i Ny Illustrerad Tidning.

Och dessutom gjorde han massor av illustrationer till tidningar, bl a för Albert Engströms  Strix , och andra  tidskrifter - ritblocket hade han alltid nära till hands!

Självklart var han i Uppsala, då en annan av Uddevallas berömda män , nämligen Ärkebiskopen Anton Niklas Sundberg invigde det nybyggda  universitet 1887! På bilden ser man ”Vicke” i full färd med att återge universitetsaulan till höger om studenterna i förgrunden!

Men - tiderna förändrades  och med dem också inställningen till det sena 1800-talets  konstnärliga inriktning!  Den glada storhetstiden ar över! Det blev mer av teckningar och illustrationer till böcker.

År  1922 fick dock  Viktor Andrén - konstnären, teater- och musikälskaren - återvända till Operan för att renovera sitt tidigare storverk, den stora plafondmålningen, som då var i starkt behov av renovering! I november 1930 dog Viktor Andrén av hjärtslag,  73 år gammal. Han var då närmast bortglömd som konstnär!

Men här i Uddevalla har vi en alldeles särskild anledning att komma i håg Viktor Andrén!

Det var nämligen så att Ture Malmgren, Bohusläningens dynamiske grundare, bad barndomsvännen Viktor Andrén att komma till Uddevalla för att dekorera Villa Elfkullen.

Ture Malmgren kände sannolikt Viktor Andréns far: dels hade Bohusläningens redaktion varit inhyst i bagarens hus, dels var bagaren, liksom Ture Malmgren, socialt engagerad och var en av grundaren till arbetarföreningen i Uddevalla!

Villa Elfkullen byggdes 1887 som sommarnöje . Efter 1892 blev den åretruntbostad och färdigställdes 1901-02  då den i stort sett fick sin nuvarande exteriör.

Den beskrivs som en arkitektonisk blandning  av jugend, nygöticism, nationalromantik och oskariansk snickarglädje!

Många av Viktor Andréns praktfulla dekorationsmålningar i Stockholm  har försvunnit med husen i fråga. Det är därför speciellt intressant att det  i hans hemstad finns målningar, varsamt renoverade 1992,  i två av rummen i Villa Elfkullen!
I det så kallade arbetsrummet finns en stor plafondmålning som anknyter både till Uddevallas näringar och beställaren ,Ture Malmgrens verksamhet!

Fast egentligen är denna takmålning på Villa Elfkullen närmast en   kopia av Andrén stora  och uppskattade plafondmålning i spegelsalen på Grand hotell i Stockholm! Kompositionen av målningen är densamma - kanske avsåg Andrén att lite smickra sin barndomskamrat Malmgren med ett motiv som skulle göra honom både  glad och  stolt!

Man kan se att Moder Svea håller stadens vapen, en ek mellan de två granar, i ena handen. Runt om henne svävar dessa för tiden och Andrén så typiska putti -  alla med olika saker i händerna som anknyter till näringarna i staden, järnvägshjul, fiskar, båtar , räls…Ture Malmgren var stark engagerad i sjöfart, handel, fiske och jordbruk.  Han var bland annat en av de drivande krafterna bakom Lelångebanan och Uddevalla Gjuteri och mekaniska verkstad!

Ner till vänster ser man Ture Malmgren själv avbildad i  målningens Poseidon -  säkert lite förskönad! Ture Malmgren hade en imponerande kroppshydda – han vägde inte mindre än 128 kg!!  I Poseidons  famn ser man, helt enligt tidens sed, som Moder Svea , Ture Malmgrens hustru Hilma!

I den andra målningen på villa Elfkullen, den i sovrummet, är motivet mera klassiskt.   Cirkelplafondens puttimotiv omges av tre medaljonger i hörnen föreställande de tre årstiderna, sommaren, hösten och vintern. I det fjärde hörnet, där våren skulle ha målats, stod en kakelugn vilket skall ha föranlett Hilma Malmgren att säja till besökare att ”våren har redan flytt från oss”

Vid ombyggnaden 1901 –02 tillkom det kinesiska tornet som också dekorerades av Viktor Andrén i orientalisk stil.

På räcket står det skrivet med ”kinesisk stil”   ”Träd in som uppriktig vän och du skall bliva trofast behandlad”!

Så vitt vi vet besökte Viktor Andrén inte hemstaden Uddevalla särskilt ofta!

Det finns bara en notis i Bohusläningen från 20 juni 1891 som meddelar att ”Tecknaren Viktor Andrén gästade hemstaden Uddevalla” och då närmast på genomresa till Oslo.

Hans 60 –årsdag i december 1916 och 70-årsdagen tio år senare uppmärksammas dock – men inget står att finna i samband med hans bortgång 1930.

Förutom målningarna i Villa Elfkullen har vi här i Uddevalla också Viktor Andrèns väg , vid Skanskullen, som namngavs 1939.  //

3 kommentarer:

  1. Stort tack för en mycket intressant biografi!

    SvaraRadera
  2. Besök gärna Villa Elfkullen. En pärla i Uddevalla! Öppet två söndagar till i år. Fria guide-turer och gott kaffebröd (samt kaffe) att köpa.
    Läs också boken "Ständigt denne Andrén"!, finns att köpa eller låna på biblioteket. Ger en komplett genomgång om Victor Andréns liv och verksamhet, även utanför Uddevalla.
    Rosor till föreningen som bevarar och renoverar villan!
    C-M Norrman

    SvaraRadera
  3. Excellent pieces. Keep writing such kind of
    information on your site. Im really impressed by
    it.
    Hey there, You've performed an incredible job.
    I'll definitely digg it and in my view suggest
    to my friends. I am confident they'll be benefited
    from this website.

    SvaraRadera