2015-09-11

Ingrid Bergman fortsätter att locka besökare till Bohusläns museum


Hela sommaren har människor från Sverige, Tyskland och Japan strömmat till utställningen om Ingrid Bergman på Bohusläns museum. Redan när vi fick tillträde till Ingrid Bergmans privata garderob på Danneholmen inför skapandet av utställningen kände vi den magiska känslan av att vara nära henne. Det verkar våra besökare också ha gjort. Efter invigningen lät inte besökarnas gensvar vänta på sig, det har varit en publiksuccé.

Bohusläns Museum förlänger nu utställningen Ingrid Bergman i Fjällbacka till och med  10 januari 2016 för att möta efterfrågan från besökarna. Under hösten finns det möjlighet att ta del av fler filmer och guidade visningar med Lasse Lundberg personlig vän till Ingrid Bergman och 
personal från Bohusläns Museum.
I slutet av augusti skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt hundra år. Det uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. På Bohusläns museum öppnade 30 maj utställningen Ingrid Bergman i Fjällbacka som bygger på unika bilder från hennes vistelser på Dannholmen utanför Fjällbacka.
Den 29 augusti 2015 skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt hundra år. Detta firas på olika håll i världen. Årets Cannesfestival tillägnade henne en hel sektion och Ingrid Bergman prydde festivalens officiella affisch. Under festivalen hade Stig Björkmans film JAG ÄR INGRID världspremiär. Filmen bygger på unikt material av brev och dagböcker samt aldrig tidigare visat material som Ingrid Bergman själv filmade. Jag är Ingrid visas vid tre tillfällen på
Tillbringade somrarna i FjällbackaIngrid Bergman var gift med teaterproducenten Lasse Schmidt mellan åren 1958 och 1975. Lasse Schmidt hade köpt ön Dannholmen utanför Fjällbacka precis innan han träffade Ingrid. Ingrid Bergman blev lika förälskad i ön som Lars. Där kunde hon koppla hon av från film och teater. Många av Ingrid Bergmans kollegor från Hollywood kom på besök. Likaså journalister från hela världen dök upp och namnet Fjällbacka och Dannholmen blev känt utanför Sveriges gränser.
På Bohusläns museum har under sommaren pågått en utställning med namnet Ingrid Bergman i Fjällbacka som bland annat bygger på unika bilder från Ingrid Bergmans vistelser på Dannholmen. Det är denna utställning som nu förlängs på grund av det stora publiktrycket.
En av världens största skådespelerskor genom tidernaIngrid Bergman är en av världens största skådespelerskor genom tiderna. Hon föddes 1915 i Stockholm, hennes föräldrar dog tidigt. Ingrid Bergman gick på Dramatens elevskola där hon kom in på första försöket. Men efter att hon fått erbjudande om att spela i Munkbrogreven mot Edvin Adolphson 1935 valde hon att hoppa av scenskolan. Därefter deltog hon i ett dussintal filmer i Sverige.
Det var filmen Intermezzo som förde Ingrid Bergman över till USA där man också gjorde en amerikansk version av samma film. Tack vare sin naturliga och realistiska spelstil gjorde hon djupt intryck på den amerikanska publiken redan i tidiga filmer som "Dr Jekyll och mr Hyde", "Klockan klämtar för dig" och klassikern "Casablanca". Sammanlagt spelade Ingrid Bergman nästan 50 filmer och deltog i en stor mängd teateruppsättningar. Hon tilldelades filmpriset Oscar tre gånger, för bästa kvinnliga huvudroll i Gasljus 1944, Anastasia 1956 samt bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen 1974.
Ingrid Bergman gifte sig med Petter Lindström 1937 och fick med honom dottern Pia. I slutet av 1940-talet kom Ingrid Bergman i kontakt med Roberto Rossellini och bad om att få spela med i en av hans filmer. De slutade med att de förälskade sig i varandra. Denna händelse väckte stor skandal i USA. Men kärleken till Roberto Rossellini tog slut och istället träffade Ingrid Bergman Uddevalla pojken Lars Schmidt som hon gifte sig med 1958.
Ett blygt lejonIngrid Bergman drabbades av bröstcancer och dog 29 augusti 1982. Hennes aska spreds i havet utanför Dannholmen. Ingrid Bergmans barn besöker fortfarande Dannholmen regelbundet.
Under hösten kommer Bohusläns museum att visa Stig Björkmans film Jag är Ingrid, Mordet på Orientexpressen (1974) och Casablanca (1942).
Om sig själv sa Ingrid: "Jag är den blygaste människan som någonsin uppfunnits, men jag hade ett lejon inom mig som vägrade hålla tyst!"
Guidade visningar av Lasse Lundberg 25 okt, 21 nov och 5 jan.
För ytterligare program se även:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar