2015-09-02

Snart bärgas det sjunkna skeppet Orca

På Bäveåns botten vid Junokajen ligger den sjunkna båten Orca.

(PRESSMEDDELANDE från www.uddevalla.se )

På Bäveåns botten vid Junokajen ligger den sjunkna båten Orca.

På måndag 14 september inleds arbetet med att bärga fiskebåten Orca som ligger på Bäveåns botten vid Junokajen. Två stora kranar kommer då att monteras på kajen för att kunna lyfta upp det 100 ton tunga och 22 meter långa träskeppet.

- Den sjunkna fiskebåten utgör en fara för miljö och annan båttrafik eftersom den knappt syns ovanför vattenytan. Eftersom Uddevalla kommun är hamnmyndighet har vi ett ansvar att se till att vattenområdet i Bäveån är säkert, det är därför vi utför bärgningen, säger Stefan Björling, utredare på tekniska kontoret.

Bärgningsarbetet innebär att den del av Strandpromenaden som går längs Junokajen kommer att vara avspärrad från 14 september fram till 25 september.

Innan bärgningen kan starta kommer dykare att undersöka den sjunkna båten för att ta reda på behov av eventuell specialutrustning. Dykare kommer även att sätta fast spännband under skeppet innan lyftet. Under de timmar då dykare arbetar i vattnet kommer en blåvit signalflagga (dykflagga) varna för att dykning pågår. Det innebär att all båttrafik i Bäveån ska visa största möjliga hänsyn, hålla avstånd från dykplatsen och sänka hastigheten.

Vid bärgningen ska skeppet först lyftas halvvägs, vattnet ska därefter pumpas ur och sedan ska båten bärgas upp på land. Länsor läggs ut kring båten vid bärgningen för att samla upp eventuellt läckage av diesel eller oljor. Skeppet kommer sedan att demonteras och transporteras bort.

Bärgning och borttransport av skeppet Orca utförs av företaget Frog Marine Service i Göteborg AB, med tidigare erfarenheter av bärgningsuppdrag.

2 kommentarer:

  1. Äntligen! När ska den rasade kajen byggas upp?? Trevlig stad att komma till med båt... Trodde Uddevalla satsade på att bli ett maritimt centrum...

    SvaraRadera
  2. Klarar kajkanten 2 kranar + last...? // BG

    SvaraRadera