2015-09-21

Min dag som bogserbåtslärling på SVITZER GAIA

Jag hade länge närt en önskan att få vara med på en bogserbåt då den tar emot ett större fartyg och drar in det till kaj. Tillsammans med Uddevalla Hamnterminal hade jag ögonen på fartyget GRANAT som närmast kom från Sankt Petersburg för att ankomma till Uddevalla i morse. Nu blev den lite försenad varför tajmingen för min del blev perfekt.

"Min" bogserbåt blev SVITZER GAIA som här glider in till Sörvikskajen för att hämta upp mig.
Den glada besättningen (trots att de missade hummerpremiären) på GAIA var idag fr v Claes Ljunggren, Lennart Andersson, chiefen Mattias Svensson och Tomas Corneliusson.
Vi lade oss att vänta vid Hansagrundet innanför Sunningesund. Grundet "upptäcktes" för övrigt genom att den tyska pansarkryssaren Hansa, som var med på ett flottbesök i Uddevalla 1913, gick på grundet.

Här kommer bogserbåten BOB som lämnade Wallhamn i morse och gick före GRANAT mot Uddevalla.
BOB har, precis som GAIA, Torshavn på Färöarna som hemmahamn. Visst är det konstigt att det skall vara så!
Och det är för övrigt en rad länder som flaggar ut sina fartyg. GRANAT för cypiotisk flagg, men då vi granskade akterkastellet  kunde man tolka de kyrilliska bokstäverna Vladivostok.

Så var det dags för det spännande ögonblicket när Svitzer Gaia gick upp akter om GRANAT och kopplades ihop med fartyget. Samtidigt gick BOB upp på styrbords sida för att stötta.
Här kan man nederst se med vilken kraft GAIA bromsar GRANAT. Den översta raden är bogsertrossens längd, men som ni fattar har man inte nollställt den mätaren utan vi gled ju fram bara några meter akter om GRANAT inte drygt sex kilometer.
GAIA bromsar och BOB stöttar och knuffar in GRANAT till kajen. Och på kajen väntar personalen från Uddevalla Båthamnsservice för att hjälpa till med att angöra fartyget.
På bryggvingen stod lotsen Stefan och pratade med bogserbåtarna över radion.
Och väl på plats vid kaj kunde jag kliva iland en erfarenhet rikare.  Nu vidtar lastning av styckegods för GRANATS räkning.

Bogserbåtarna då? Jo de fortsätter sitt eviga pendlande mellan hamnarna från Göteborg i söder till Brofjorden i norr. Ja ibland gör de faktiskt också lite längre turer. Minns den tiden när Uddevalla hamn hade sina egna bogserbåtar. Tim och Tom, Tyr och Tor m fl. Tor gick för resten till botten på 26 meters djup inne i Byfjorden.  //

6 kommentarer:

 1. Vad kul og intressant eftersom min far var skeppare på BB Tim, jag og min bror Sigge Berg var med mycket på50,60 talet.

  SvaraRadera
 2. Tack för ett mycket bra reportage. Det är en dröm för mig också att åka med en bogserbåt eller stort fartyg. Tack vare bloggen har jag nu upplevt lite av den drömmen. Tack Gunnar!

  SvaraRadera
 3. Du vet om att du skrivit Boss istället för Bob på ett par ställen va?

  I övrigt ett väldigt trevligt inlägg med mycket fina bilder! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det hade jag inte märkt. Tack för påpekandet. Har rättat till det.

   Radera
 4. hola, buen barco, Que potencia tienen sus motores?

  SvaraRadera
 5. Hola, buen Barco. ¿Que potencia tienen sus motores? y ¿que consumo de combustible? buena navegación

  SvaraRadera