2015-09-28

Tre offshorefartyg anlöpte Frölandskajen

Idag anlände systerfartygen IDUN VIKING, FRIGG VIKING och NANNA VIKING till Uddevalla. De kommer närmast från Aberdeen och Dundee i Skottland. De är norskregistrerade och är så kallade Offshore Supply Ship, dvs fartyg som hjälper till att underhålla oljeindustrin. De transporterar bl a utrustning till oljeplattformar i Nordsjön.

Enligt Uddevalla Hamnterminals trafiklista skall de ligga i Uddevalla en månad. Med tanke på nedgången för den norska oljeindustrin skulle det inte förvåna mig om de blir liggande längre, dvs blir så kallade "uppläggare". Där de ligger nu kan de dock inte ligga på sikt. Visserligen har nyligen ett tankfartyg lossat sin last avsedd för AEROCEHM-fabriken som blandar ihop defrostervätskor för våra flygplatser men senare kommer det ett nytt tankfartyg som behöver lägga till vid den kajen.  //

7 kommentarer:

 1. Är inte helt hundra på detta men jag tror att tankfartygen lägger till vid det gamla RoRo-läget på Fröland, det var i alla fall där som GEORG ESSBERGER låg innan avgång idag. Ser också ut som om det varit någon typ av renovering där nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite mer info, GEORG ESSBERGER låg vid kaj 60 på Fröland. IDUN, FRIGG OCH NANNA ligger på kajplats 61. Det tankfartyg som väntas idag (29 sep) ska till kaj 34 vilket är längst in på Badökajen.

   Tror du kanske borde ta en ytterligare titt på detta Gunnar :)

   Radera
  2. Ja, jag hittar inte någon karta med kajplatsnumrering för Fröland. Men jag antar att nr 60 där Essberger låg, då ligger väster om 61 där "vikingarna" ligger? I så fall är det väl där Aerochems båtar lossar?

   Radera
  3. hamnarbetare2015-09-29 17:26

   Hur kan man då skriva så från början när du varken har koll eller karta över kajplatser? Stämmer att nr 60 är till aerochem!

   Radera
 2. Du verkar ju inte riktigt ha koll på vad du skrivit. Tankbåtar som har last till fabriken lägger inte ens till på den kajen dessa vikingbåtar står!

  SvaraRadera
 3. Det finns alltid några besserwissrar, förresten heter det väl inte att inte att båtar står...hi hi

  SvaraRadera