2011-09-06

Uddevallaanknytning i huvudstaden

Idag har jag botaniserat på egen hand i kungliga huvudstaden. Och jag hittade flera anknytningspunkter till Uddevalla.

I Kungsträdgården står två kungastatyer vars förebilder båda har Uddevallaanknytning.

Detta är Karl XIII som var regent sommaren 1814 då den svenska storpolitikens ögon var riktade mot vår stad. Det var förstås när Sverige skulle tvinga Norge till underkastelse. Det svenska hovet flyttade i praktiken till Uddevalla. Karl XIII var gammal och skröplig och hade adopterat den franske fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte som var Sveriges kronprins Karl Johan.

Bernadotte kom också till Uddevalla. Han hade lett den svenska hären i kriget mot Napoleon och vid freden i januari detta år blev Danmark av med Norge, som hade varit ett dankst lydrike i 450 år. Norge skulle nu tillfalla Sverige i stället.

Det gillade inte norrmännen som den 17 maj förklarade sig självständiga. Det "tvingade" Sverige att sätta makt bakom orden. Därför anlände Bernadotte i täten för den 50 000 man starka svenska hären till Uddevalla. Medan soldaterna utgångsgrupperades i Bohuslän och Dalsland flyttade Bernadotte in i nuvarande rådhusets västra flygel (våningen ovanför Rådhuskaféet). Där planerades fälttåget mot Norge.

Bernadotte hade med sig sin 15-årige son Joseph Frans Oscar som 1844 blev kung i Sverige och Norge med namnet Oskar I.

Uddevalla hade ju brunnit ner till grunden åtta år tidigare och staden var fortfarande inte helt återuppbyggd. För dem som inte deltog i krigsplaneringen fanns det inte så mycket att göra i staden. Men händelsevis hade direktionen för Gustafsbergs barnhus låtit uppföra det nya varmbadhuset och det blev mycket uppmärksammat den sommaren. Drottningen Hedvig Elisabeth Charlotta var på Gustafsberg så gott som dagligen. I Gustafsbergsstiftelsens arkiv kan vi se att Karl XIII, kronprins Karl Johan och Oscar också kunde slita sig från allvaret och badade på Gustafsberg.


Den andra kungen som står staty i Kungsträdgården är Karl XII. Hans anknytning till Uddevalla känner vi ju till. Det var ju hit han fördes som död den 13 december 1718 och det var här han balsamerades. Han ligger begravd i Riddarholmskyrkan och till hans grav skall jag försöka bege mig innan jag vänder åter mot Uddevalla.
Uddevallaanknytning har även Karl X Gustav som står staty utanför Nordiska museet på Djurgården. Han står ju som bekant staty på Kungstorget i vår stad. Det var Strömstadsbördige affärsmannen Axel Cavalli Holmgren som bekostade Uddevallas staty, men han hade tänkt att den skulle stå i Stockholm. Men eftersom Stockholm redan hade den här statyn tackade man nej och då gick budet till Uddevalla. Ytterligare en ryttarstaty över Karl X Gustav står på Stortorget i Malmö.  //


6 kommentarer:

  1. Järvstigen2011-09-06 21:20

    I en cell på Långholmen... Vad har du nu gjort Gunnar???
    Kungstorget har en fantastisk historia. Kul att du öppnar våra ögon. Militärt högkvarter i rådhuset, häftigt! Bernadotte badade! Trodde han var rätt pryd av sig och inte gärna lämnade uniformen. Besök Riddarholmkyrkan. Spännande att gå runt och komma så nära kungarna. En stark känsla infinner sig. Historiens vingslag känns mycket mäktigt. Uddevallabor åk dit!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunnar!

    Hoppas du har mer tur än mig med Riddarholmskyrkan, de två gånger jag försökt att besöka den de två senaste åren så har den vart stäng. Första gången var den stängd för säsongen och andra gången var den stäng för renovering eller liknande,

    De kanske inte vill släppa in en Uddevallare i kyrkan vad vet jag?

    Annars rekommenderar jag starkt livrustkammaren och armémuseum med sina fantastiskt levande utställningar (och den makalösa trofésamlingen).

    SvaraRadera
  3. Besök Månlandarutställningen på Tekniska museet.
    NASA har världspremiär i Stockholm.
    Livrustkammaren, Guldrummet på Historiska besöker jag alltid i Kungliga Hufvudstaden.
    Nationalmuseum med Karl XII liktåg måste ses.
    Gustav Vasa rider in i Stockholm är också mycket vackert.

    SvaraRadera
  4. Recept på uddevallare: Lägg en tioöring(helst) i en kaffekopp.Häll på kaffe till tioöringen ej ses.Sedan häller du i renat brännvin till tioöringen ses igen. Klart!
    /M.

    SvaraRadera
  5. Jag har hört att Uddevallare ska göras med cognac, och att det hade att göra med att Uddevalla fordom hade ensam stapelrätt på importen av denna ädla dryck.

    SvaraRadera
  6. Inger Zetterberg Nilsson2011-09-08 11:53

    Hoppas du har trevligt i Stockholm

    SvaraRadera