2011-09-08

Sista Stockholmsdagen för den här gångenSista dagen på den här Stockholmsresan blev också händelserik. Jag praktiskt taget snubblade över vaktavlösningen vid Kungliga Slottet. Det var en så kallad tyst avlösning, dvs utan musik. Men turisternas intresse var stort i alla fall och ceremonierna var desamma som jag minns dem.

Jag kom att tänka på när Bohusläns regemente hade den sjungande högvakten. Vaktstyrkan gick genom Stockholm och sjöng Bohus bataljon för full hals. 1982 ingick 0509 Andersson (Frank i förnamn)  i högvakten. Hans närvaro väckte förstås en stor medial uppmärksamhet. Jag deltog inte själv i vaktstyrkan men åkte upp till Stockholm för ett möte på Riksidrottsförbundet iförd uniform. Jag hade gott om tid så jag tog en sväng upp till borggården. På borggården fanns vid tillfället inga turister men väl en vaktpost som stod uppställd framför högvaktsflygeln. När jag kom närmare fick jag se att det just var nämnde 0509 Andersson som stod där så jag gick fram till honom.

Då skyldrade han gevär för mig. Han snurrade AK 4:an som vore den en tamburmajorstav innan vapnet stoppades upp i det typiska givaktläget. Jag gjorde honnör och där stod vi och småpratade. Han i enskild ställning och jag framför honom. På håll måste det ha sett ut som att jag inspekterade honom. Senare fick jag höra att hela högvaktsstyrkan varit på den tidens innekrog Alexandras och haft uppvisning av sin vapenexercis, fast utan vapen förstås.
I går kväll fick jag ett meddelande från en Facebokvän med Uddevallaförflutet: "Ser att du är i Stockholm, skall vi ta en fika?". Och ja, det gjorde vi. Kl 14 träffades vi på Stockholms medeltidsmuseum och sedan gick vi och tog en fika och pratade om Uddevalla och bekantas bekanta som vi aldrig hade gjort annat. I själva verket var det första gången vi träffades, men hans bror Karl Willborg var min beväring då han gjorde lumpen i början av 70-talet.

Tack för några trevliga timmar tillsammans Mats!  //

7 kommentarer:

 1. Gunnar, det var himla trevligt, tack själv! Det får vi ta och göra om här eller på framsidan. M v h / MAtts

  SvaraRadera
 2. Krigarmän som Gunnar och Frankie är för mig grundstenar och en ryggrad i det svenska försvaret. Respekt, ledarskap och folkgemenskap står ni som symboler för.
  Ni var med och stoppade det röda hotet från öst.
  Ni är svenska hjältar. Tack för att vi Uddevallabor får leva i ett fritt land.
  Det är en stor skam att ni inte hedras.
  Älskade fosterland. Dina söner har arbetat och visat respekt. Den svenska frihetslågan brinner vidare. Tack.

  SvaraRadera
 3. Frihet och demokrati2011-09-10 21:04

  Uddevallabor! Imorgon är det den 11 september.
  Vi som älskar det fria och demokratiska Sverige måste stå upp mot terroristernas försök att skapa en islamistisk stat. Vi kämpade och vann mot kommunisterna. Nu har vi en ny kamp. Vi visar solidaritet till USA genom att tända ett ljus för frihet och demokrati. Vi enas i en kamp för vårt land och vår kultur. Vi hedrar våra förfäder som kämpade för ett fritt Sverige.
  Hand i hand under blågul fana!

  SvaraRadera
 4. Jag ber Gunnar och Frank om ursäkt. Ni är försvarsmän inte krigarmän. Ni är svenska hjältar

  SvaraRadera
 5. Många tokiga inlägg finns det här!! Otroligt idiotiska kommentarer!. Nu fattas det bara att kristendomsämnet skall återinföras i skolan!
  /M.

  SvaraRadera
 6. Nu har SD(r) tågat in på bloggen!

  SvaraRadera
 7. Felet är att de militanta framför sina åsikter utan att de måttfulla och vidsynta protesterar!/M.

  SvaraRadera