2010-06-21

Då Rådhuset var rött


(Klicka på bilden två gånger)

Den här bilden är inte så vanlig. Ett rött rådhus? Jodå, bilden ljuger inte men när kan den vara tagen? Kan någon identifiera exempelvis glasskioskerna? //

22 kommentarer:

 1. Jodå, på 50-talet fanns det två glasskiosker på torget. Den högra var Trollhätteglass, liten strut 50 öre, stor 75 öre. Glassförsäljerskan var samma skånska dam som sålt glass på torget i alla tider sedan dess! Jag vet för vi bodde alldeles intill. Kommer inte ihåg vad den lilla kiosken hette. Senare fanns där väl en korvkiosk?

  SvaraRadera
 2. Damen var Majken Eriksson som även sålde karameller,tillsammans med
  maken och svärfar.
  Jag tror att den vita kiosken sålde
  Arlaglass.

  SvaraRadera
 3. Kläderna och bilen verkar vara 30-40-tal.

  Eivor

  SvaraRadera
 4. Kanske det var Trollhätteglass som såldes i den ena kiosken men i den andra kunde man köpa Kings glass. Deras blåbärsglass var en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 5. Den högra glasskiosken var i bruk åtminstone till slutet av 90-talet och sålde då Klings glass. Mycket riktigt av en skånsktalande dam och hennes man. På senare tid stod den i nedre delen av torget nära Kungshuset.

  SvaraRadera
 6. Just det, i den högra/övre gula kiosken såldes Trollhätteglass av paret Eriksson, som Anders B nämner, sedermera övergick de till Klings glass. Kiosken flyttade till nedre delen av torget. När? 70-tal?

  Bilden är gammal, före min tid. Men jag har mycket vaga minnen av en mindre glasskiosk, enligt bilden, med sämre glass. Kan det alltså ha varit Arlaglass? Arlaglass var ju LMC:s (Lantbrukarnas mjölkcentral) egen glass, tillverkningen måste väl ha upphört senast i början av 60-talet. Systern minns inte denna andra nedre kiosk, men jag brukar ha ett bättre minne!

  SvaraRadera
 7. Den vita kiosken byttes ut mot
  bara en vagn,där försäljaren fick
  stå ute under bar himmel,senare delen av 50:tal

  SvaraRadera
 8. var det inte Åhusglass - men den var inte så god som Trollhätteglassen. Småstrutar kostade 35 öre. Kläderna tyder på tidigt 50-tal/sent 40-tal

  SvaraRadera
 9. Huset var rödmålat så sent som 1969 i alla fall har jag sett på foto. Nån som bestämde tyckte väl den röda kulören skulle likna det holländska teglet huset uppfördes i och som fortfarande går att se åt gården.

  SvaraRadera
 10. rolf ohlson2010-06-22 22:28

  Jag har tagit så gott som samma bild 1955, men stod längre bort (mot Hassaelbacken) så att jag fick med parkerade bilar i förgrunden. Gunnar har den bilden i sitt bildförråd.
  Gula kiosken sålde Trollhätteglass som senare övergick till Klings som Annaa M beskriver ovan.
  Själv körde jag ut Arlaglass (för dåvarande Holms partiaffär på Tjärhovsgatan) under sommarlovet 1957. Dock inte till någon kiosk på torget vad jag kan minnas. Förutom inom Uddevalla körde jag glass längs kusten från Lysekil till Havstenssund i norr. Då och då mötte jag Trollhätteglassbilen. Vi stannade då och utbytte smakprov med varandra. "Trollhätteföraren" gillade Arlaglassen faktiskt, precis som jag. Trollhätteglassen var helt OK den med.

  SvaraRadera
 11. Såm här skriver Peter Hagren i ett mejl: Hej Gunnar! Den gula kiosken sålde Trollhätteglass och drevs av familjen Eriksson som ochså sålde karameller under övriga delen av året. Vem minns inte deras kanderade äppleklubba? Deras son Johnny spelade målvakt i IFK´s pojklag 4 1961-62, då jag spelade vänsterhalv och den sedermera kände IFK-spelaren Gunnar Andersson spelade i anfallet. Gunnar & jag gick i samma klass på Margeretegärde. Vi var födda 1949 och jag har för mig att Johnny gick i föräldrarnas spår och hade stånd på torget fram på åttiotalet. Angående bildens ålder är det svårt ... jag minns rådhuset som rött, det målades nog inte om förrän sent 60-tal, tror jag. Bilden är i allafall tagen före 3/9 1967 eftersom det är vänstertrafik ... jag minns ochså busshållplatserna framför rådhuset. Svartklädda damer med äldre klädstil har det alltid funnits i Uddevalla, lite schartauanskt klädbruk...

  SvaraRadera
  Svar

  1. Hej Alla! Jag samlar allt från Trollhätteglass och skall skriva en bok. Finns det någon som har fotografier där man klart och tydligt ser kiosker, bilar, och annat med synlig logga? Jag är intresserad att få låna dessa fotografier.

   Mvh Lars-Åke i Partille

   Radera
 12. Rolf O.
  Jag vill nästan säkert påstå att det var Arlaglass,jag gick varje dag över torget till Margretegärdeskolan, och var sugen på glass.

  SvaraRadera
 13. Tänk ändå vilket intresse en bild med glasskiosker kan väcka hos Uddevallaborna, nästan lika stort som skriverierna om sjukhusets vara eller icke-vara. Vad kan man utläsa av detta?

  SvaraRadera
 14. Man kan nog utläsa att vi alla har en massa gammalt som är gömt i minnet, och att vi behöver prata av oss med likasinnade.
  Bra att " Mr G " fortsätter med bloggen och visar såna här bilder.

  Inge Notting

  SvaraRadera
 15. Vilken är rådhusets ursprungliga färg? Finns någon dokumentation om det?

  SvaraRadera
 16. Rådhusets baksida är i sitt urspungliga skick, dvs oputsat rött holländskt tegel. Samma som på Hasselbackshuset, Sjömanshuset etc.
  Bohusläningen skriver den 17 augusti 1893 att Rådhusets fasad håller på att putsas och målas.

  SvaraRadera
 17. Fick rådhuset sin röda färgen i samband med putsningen 1893 och varifrån kommer i så fall den nuvarande gula?

  SvaraRadera
 18. Skulle tro att det blev rött 1893. Röd färg fanns på många hus på den tiden. Vet inte när eller varför det blev gult.

  SvaraRadera
 19. När var det BRUNT ?

  Kent Ahrell.

  SvaraRadera
 20. Brunt tror jag inte det varit. Möjligen kan du ha sett ett gammalt svartvit foto som varit kolorerat och då överensstämmer färgen inte alltid med verkligheten.

  SvaraRadera
 21. Det var Arvid Eriksson, pappa till Yngve som hade glasskiosken till höger. Yngve och Majken Eriksson tog senare över kiosken. Arvid Eriksson var son till John Eriksson, kallad svarten som startade cafe national i rådhuset.

  Tommy Eriksson

  SvaraRadera