2010-06-27

Skolorna vid Margretegärde


(Klicka på bilden ett par gånger)
När skolorna på Margretegärde byggdes klagades det allmänt över att man byggde dessa så långt från staden. Man ansåg att skolbarnen skulle få en alldeles för lång skolväg. Mycket har ändrats sedan dess.
På bilden ser vi från vänster Kålgårdsbergsskolan invigd 1900, Flickskolan 1896 och Margretegärdeskolan 1882. Alla tre skolorna skulle senare komma att byggas ut. Eftersom Kålgårdsbergsskolan tämligen omgående byggdes ut så får jag anta att bilden är tagen någon gång mellan 1900 och 1903.
Margretegärde är fortfarande en stor äng. Lägg märke till Kilbäckens fåra en bit bakom damen. //

3 kommentarer:

  1. Men egentligen har ju den utvecklingen fortsatt! Att lägga skolor långt från stan. Trots att det nu väl åter måste finnas en hel del barn som bor centralt, så finns det inte en enda grundskola någorlunda i centrum. Även Söderskolan ska väl läggas ned? Ett argument som jag hört från Uddevallabor är att det inte spelar någon roll var skolorna ligger, alla kör ju ändå barnen till skolan! Dessvärre ett synnerligen ohållbart argument.

    SvaraRadera
  2. Betänk att det trots fattigdom och begränsade resurser så var det storsatsning på utbildning. Förståndig generation som verkade då.

    SvaraRadera
  3. Söderskolan läggs ner och flyttar till Sommarhemmet. Söderskolan är en gammal 40-tals byggnad som ex ej är handikappanpassad. Äsperöds högstadium kommer till Sommarhemmet efter obegripliga 3-4 års ombyggnad av Sommarhemmet som blir den enda kommunala högstadiet söder om Bäveån. Äsperöd är nog stadens mest felplacerade skola - hur tänkte man när man byggde ut en fjord och havsnära stad mot skogen?

    SvaraRadera