2009-07-29

Jovisst var svaret på bildgåtan Glimmingen
Jovisst var Glimmingen svaret på den senaste bildgåtan. Strax sydost om motorstadion håller en jättelik stenkross på att utvidgas. Under VM-motocrossen används platsen till parkering.
På den högra bilden ser vi motorstadion skymta i vänster bildkant. Finns det månne risk för att den stora naturliga åskådarläktaren på sikt kommer att försvinna? Hoppas inte det! //

22 kommentarer:

 1. Gammal Hårdrockare: Hur man upplevde Uddevalla i sin ungdom är nog väldigt individuellt. Kanske mycket beroende av sina egna intressen.

  Den barnkoloni som jag känner till på Gustafsberg skrev jag om här
  http://uddevallare.blogspot.com/2008/12/gustafsberg-lindesns.html#links

  SvaraRadera
 2. Tack! Det var det stillot som jag tillbringade flera veckor på. Till slut så rymde jag. Det var ett rent helvete. Jag har aldrig fått så mycket stryk. Det fungerade på den tiden som rena rama ungdomsvårdsskolan. Jag vill minnas att det var sommaren 75 eller 76 jag var där.
  Pennalismen var oerhörd. Det äldre och hårdaste ungarna trakasserade och slog de yngre. Jag minns att efter ett par veckor så kom polisen och hämtade de tre värsta efter att de hade gjort inbrott och tänt eld på en glasskiosk.

  När jag rymde därifrån så gick jag in till Uddevalla. Dessvärre var inte morsan hemma. Hon var på semster. Jag stal jordgubbar på torget första dagen för att få något att äta. Jag levde på jordgubbar i tre dagar innan morsan kom hem. Jag vägrade att gå tillbaka till det där förbannade kollot. De som rymde och blev infångade fick alltid stryk av de äldre ungarna. Det var liksom en regel, en form av bestraffning och ledarna eller vad man ska kalla dem såg bort och låtsades som ingenting.

  SvaraRadera
 3. Viktor Andersson2009-07-29 20:19

  Håller fullständigt med dig hårdrockarn. Uddevalla måste ha mer jippo för att locka folk till stden med mycket dåligt rykte utom sockens... Är också utflyttad sen fem år tillbaka då jag inte tyckte det hände något i stan. Bor numera i Borås där det är betydligt mer livat än i Uddevalla.

  SvaraRadera
 4. Viktor Andersson:

  Du har tyvärr rätt. Det var länge sedan som jag flyttade från Uddevalla och jag försöker att vara en god ambassadör men Uddevalla är ökänt som "den tråkiga staden där inget händer". Människor i Örebro, Karlstad m.fl (städer som jag har flyttat till under åren) säger alltid
  - Är du från Uddevalla, fy fan! Den stan är ju stendöd!

  Detta är synd. Ungdomen flyttar från Uddevalla och ingen vill flytta dit. Nu vet jag att städer som t ex Karlstad och Örebro är större så jämförelsen kanske blir lite felaktig, men dit flyttar ungdomar. Dessa städer har gott rykte. Man satsar på handel, shopping, uteliv m.m. En stads framtid hänger mycket på ryktet, och Uddevalla har ett mycket dåligt rykte.
  Jag vet inte vad det beror på idag men när jag var ung i Uddevalla så var förgubbningen bland kommungubbarna stor. Det var konservativa och statiska gubbar som drömde sig tillbaka till fornstora dagar och ansåg att allt nytt var av ondo. Inget var tillåtet, allt skulle förbjudas och man satte käppar i hjulen för allt nytänkande.

  Detta värsta var nog föreningslivet för ungdomarna under åttiotalet. Jag vet inte hur det är idag men då så var det enbart den förbannade idrotten och div kommunistiska, obskyra föreningar som gällde. Var man inte sportfåne eller kommunist så fanns det absolut ingenting.

  I Uddevalla så är idag centrum stendött jämfört med för tjugo år sedan. Allt förfaller och kvar finns fåniga lågprisaffärer och annan skit. Allt satsas istället på Torp.
  Karlstad och Örebro har levande centrum med stora gallerior och brett uteliv trots stora köpcentrum utanför städerna.
  Gör som Karlstad och Örebro: Satsa lite! Ge inte upp! Ungdomen är en stads framtid och ungdomen skiter fullkomligt i kulturvandringar, fågelreservat och liknande skit. Satsa istället på handel, på shopping och uteliv!

  Uddevalla är Bohusläns största stad men ingen flyttar dit och de som bor där som inte är pensionsmässiga vill därifrån. Mycket sorgligt.

  SvaraRadera
 5. Herregud, vad är det för smörja som Gammal hårdrockare och Viktor Andersson vräker ur sig! Det är inte ens värt att kommentera. Stanna där ni är! Uddevalla klarar sig utan er.

  SvaraRadera
 6. Så vitt jag vet flyttar en ganska stor del av ungdomarna från tex. Munkedal och Färgelanda till Uddevalla, näst efter Göteborg måste det vara den stad i regionen som flest flyttar till. Men vad Gamle Hårdrockaren säger skall man ta med en nypa salt, det är inte för sin saklighet hans krönikor blivit legendariska på nätet.

  SvaraRadera
 7. Viktor Andersson2009-07-30 07:24

  Som jag ser på det hela är Uddevalla en visionernas stad. Många planer, stora drömmar men väldigt lite händer.

  Kulturhus, Idrottsanläggningar etc. är ett mycket omtalat ämne som varit på tapeten ett bra tag, nu ska det byggas vid Rimnersvallen vilket är mycket bra men vilken tid det tagit. Som jämförelse med min stad har här under två år byggts fler nya anläggningar på två år jämfört med vad Uddevalla åstakomm under mina 20 år i staden. T.ex. Borås Arena kostar 20 miljoner mer än Rimnershallen kommer kosta, snacka om att göra bra upphandlingar och använda effektiv logistik.

  Kul med debatt, tycker dock att allas upprördhet tyder på en stor sanning i att Uddevalla måste sluta tro att man är "storstaden" När lyckades staden med något bättre än Trollhättan t.ex. Minns Högskolan. Var stolt över det som är bra och fint men överdriv inte stadens nuvarande utbud. Visst är strandpromenaden fin men det är ingen och kommer inte bli någon Smögen brygga. Skapa först och slå sig på bröstet sen. Trött på Uddevallabor som saknar självinsikt.

  SvaraRadera
 8. "god ambassadör"... bah!
  Bland dem jag möter i både affärer och privat och kommer utifrån säger ofta att man upplever Uddevallabor som öppna och varma och därmed även orten. Fast det är klart, det är ju "vuxet folk" jag rör mig bland så "hårdrockarn" och Viktor kan ju fortsätta leva i sin egen värld med fylla och somna innan kl nio på kvällen.

  SvaraRadera
 9. Nils-Peter Karlsson2009-07-30 10:33

  Idrotten är ett mycket bra sätt att stimulera ungdomar. Uddevalla har alltid förknippats som idrottsstad. Men Uddevalla är verkligen ingen idrottsstad. Vi har ett Damlag i handboll i eliten, inget ont om damidrott men det är inte samma intresse som runt herrarna. Vad har vi mer, LSK vilket ger bra pr för staden men sen är det dystert. T.ex. Ishallen, Munkedal har fler isveckor per år än Uddevalla. Alla ishallar i distriktet öppnar tidigare.

  Sen förstår jag ditt resonemang om att alla ungdomar inte lockas av idrotten men Uddevalla satsar inte särskilt mycket pengar på idrotten i jämförelse. Tänk på det Hårdrockarn

  SvaraRadera
 10. Tycker även jag att Uddevalla symboliseras av bakåtsrävare! Se bara vilket liv det blev när en reklam monitor monterades upp vid McDonalds. Jisses, Tjenare Manhattan, Picadilly, Avenyn, Stureplan, japp, känns nästan bara som det är i Uddevalla en reklam monitor kan skapa sådan ilska... eller har jag fel??

  SvaraRadera
 11. Anonym:

  Du har helt rätt. Och Uddevalla gör samma generalfel som många Norrlandskommuner idag gör, de tror att det går att få ungdomen att stanna kvar genom att hänvisa till naturen och liknande. Faktum är att de flesta ungdomar skiter fullkomligt i älgjakt, fiskevatten och liknande dumheter. Ungdomar vill ha helt andra prylar idag. Norrland kör på med älgjakt, Uddevalla kör på med gubbamentaliteten bland de styrande.

  Uddevalla har alltid varit och är fortfarande förgubbat. Man lockar inte ungdomar genom att förbjuda allt som är nytt och kul för att istället satsa på hembygdsmuseum, fågelskådarföreningar, tipspromenader och trams. En stad måste utvecklas, inte avvecklas!

  Hur mycket skattemedel läggs t ex inte på Gustafsberg? Vad händer egentligen där för folk under femtio år?
  Få ungdomar flyttar till Uddevalla för att kunna sitta i stadens avkrok, vid ett kallt och blåsigt hav och dricka kaffe, käka finska pinnar och titta på något larvigt bygdespel?
  Fyrtiotalet är över för helvete!

  SvaraRadera
 12. Det som får ungdomar att stanna i en stad eller flytta till den är jobb. Jobb är också den överlägset största anledningen till att både ungdomar och äldre flyttar. Kan man få ner arbetslösheten i Uddevalla, och särskilt ungdomsarbetslösheten, så skulle inflyttningen öka.

  Ja, och så möjlighet att studera då, men dom snikna trollhättingarna tog ju vår del av högskolan...

  SvaraRadera
 13. Jag studerar i Uddevalla så jag vet att Uddevalla är en väldigt tråkig stad. Jag bodde i Uddevalla de första 18 månaderna som jag gick i skolan, sen orkade jag inte med tristessen längre, den var olidlig och väldigt påträngande, det kändes nästan som att staden ville vara tråkig. Nu pendlar jag och det är bra mycket roligare att åka tåg/buss 4 timmar/dagen än att på ett så värdelöst sätt spendera sin tid i Uddevalla.

  Jag vet också vilket rykte Uddevalla har som tristessens högsäte. Ingen tycker det är det minsta konstigt att jag hellre pendlar än att bo i Uddevalla, och många som studerat där har gjort desamma och det av precis samma anledning.

  Uddevalla har 6 gånger så många invånare än min hemstad och ändå är det mer drag och liv här, det säger väl en del?

  Uddevalla är ingen ungdomens stad och ser inte ut att bli det heller, och hur har ni tänkt att överleva utan ungdomar? Nä, så fort jag gått ut skolan så vill jag tillbringa så lite tid som möjligt i Uddevalla, för vad ska jag göra där???

  SvaraRadera
 14. Sverker af Traktor2009-07-30 12:41

  Även jag är en utflyttad Uddevallabo. Jag bodde där i min ungdom, men tristessen fick mig att fly därifrån. De senaste åren har jag inte ens orkat besöka Uddevalla längre, maken till död stad får man då leta länge efter.

  SvaraRadera
 15. Sverker:

  Ja du får ta dig lååååååångt norrut om du ska hitta något tråkigare än Uddevalla, men där uppe kan man i alla fall va glad över fin natur och att man slipper vägsaltet.

  SvaraRadera
 16. Jag kanske skall påminna debattörerna om att detta inlägget handlade om svaret på bildgåtan, inget annat.

  SvaraRadera
 17. Uppenbart är att många av debattörerna borde ägna en del av sin dötid åt politiskt förändrigsarbete istället för att leka förståsigpåare på en annan persons bloggsida!

  SvaraRadera
 18. Hanz:

  Förståsigpåare? Vi skriver ju bara hur det är, inget annat.
  Och detta är ju en blogg om Uddevalla, eller hur? Vi diskuterar Uddevalla, inget annat. Ingen har gått till personangrepp, ingenting sådant. Däremot så är de flesta överens om att Uddevalla är en död stad, en stad som dessvärre ungdomen flyr. Det satsas inget. Bara en massa gubbdagis.

  Vi som har flyttat ifrån stan har ett perspektiv som många som stannade kvar kanske inte har. Stan var död för tjugo år sedan. Idag är det ännu värre. Några försöker i alla fall, (Fjordfestivalen). En gång om året händer det något. Genast så är gubbligan där och pekar finger och säger att: Nä! Usch och fy! Sådant här vill vi inte ha!

  SvaraRadera
 19. Nu ska jag också klaga lite. Jag bor visserligen kvar i Uddevalla, men inte länge till! Jag har fått nytt jobb i Karlstad, så nu lämnar jag Uddevalla för gott. Så snart kan jag, som Nisse Hellberg sjunger, "Tacka farväl till en stad jag aldrig saknar".

  SvaraRadera
 20. Sonny Butts2009-07-30 19:19

  Mhm,Uddevalla är bannemig inget kul alls. Ändå är väl jag "gubbe" i halva befolkningens ögon. Surt folk,jämt blåser det och tristessen är påtaglig.

  SvaraRadera
 21. Håller med alla debattörer som insett hur tråkigt Uddevalla är.

  SvaraRadera
 22. Var på BIO i går med pojken,30spänn för att parkera i centrum,i Herrestad o på Torp är det bannemej gratis att parkera, så man blir ju lite ställd när man som Bonnläpp kommer in till city!! men tyvärr finns det ju ingen BIO ute hos oss! Ska nog ta och ringa till Kamprad och be att han fixar det till oss.

  SvaraRadera