2023-11-04

Invigning av ceremonilokalerna på Sigelhult

Vi var många som var intresserade av kyrkogårdsförvaltningens nya byggnad med ceremonilokalerna på Sigelhult.
 

Kyrkogårdsförvaltningens chef Helena Lind och kyrkorådets ordförande Christian Persson hälsade välkommen och Christian klippte bandet och därmed var byggnaden invigd och den stora publiken välkomnades in i lokalerna.


Arkitekten Magnus Wångblad berättade om sina tankar när han ritade byggnaden, Därefter följde en rundvandring i såväl de publika delarna som personalens lokaler.
Därefter blev det körsång med Odd Singers.
Kl 15 blev det vandring på kyrkogården med Niklas Nyström från kyrkogårdsförvaltningen. Han visade upp en mångfald med olika gravar som numera finns på Sigelhult. Förvaltningen skall kunna hantera gravsättningar för olika trossamfund eller borgerliga begravningar.
Minneslunden som den ser ut idag. Tidigare grävde man ner urnor på platser som anhöriga inte visste exakt var de låg. Idag sprids istället askan.
På ett ställe finns en minnesplats. Här finns inga gravar utan till platsen kan man gå och minnas dem som vilar på annan plats.
Ett par askgravplatser finns. 

Askgravplatserna är avsedda att utgöra ett alternativ till minneslunden, för dem som önskar en skötselfri gravplats, men som inte är anonym.

Varje grav upplåts med begränsad gravrätt för en tid av 25 år och förlängs vid ytterligare gravsättningar. Besökare får smycka med levande snittblommor i vas. Individuell plantering, krukväxter, plastväxter, minnessaker samt vaser av glas tillåts ej. Otillåten smyckning plockas bort.
I huvudbyggnaden finns Stora och Lilla salen. Detta är lilla salen, som passar bäst för mindre begravningar. Idag sker sådana i Mikaelskapellet.

Idag var det ju Alla helgons dag och det var stor aktivitet på alla begravningsplatser. På många ställen hade det tänts ljus, så som det brukar vara. Mycket folk i rörelse och inte minst var kyrkogårdsförvaltningens personal alla i tjänst.   ///

3 kommentarer:

 1. Tack Gunnar!
  Som vanligt fina bilder och bra information. Det är Toppen med din blogg! Ann-Sofie S

  SvaraRadera
 2. Fina bilder och intressant läsning. Tack Gunnar

  SvaraRadera
 3. Tack Gunnar🙂

  SvaraRadera