2023-11-15

Datering av bilden


 Då skall jag försöka komma närmare en datering.

Vi börjar med Äsperöds (Esperöds) såg och kvarn. Den anläggningen förstördes helt av en brand på nyårsafton 1964. Det har jag skrivit om tidigare. Så bilden är tagen tidigare.

Så här såg anläggningen ut i full drift.

Regementsmusikkårens paviljong i sitt ursprungliga uppförande. Senare byggdes paviljongen ut så att musikerna fick egna smårum att öva i. När den utbyggnaden skedde har jag inte hittat. Paviljongen brann emellertid ner i april 1993 regementet hade konverterats till flyktingförläggning (kriget på Balkan). Vad jag minns var det en flykting från Serbien som hade anlagt branden.

Övriga byggnader på kasernområdet ser ut ungefär som de gör idag. Men utanför kasernvakten reagerar jag på att husen vid Hallavägen inte har byggts. Mina föräldrar flyttade in i Hallavägen 14 1944 och jag föddes 1945. Jag minns även att Hallavägen 12 (Bohusläningens hus) byggdes när jag var liten. Vi smågrabbar klättrade omkring på byggarbetsplatsen på söndagarna och jag fick cement i ena ögat och fick uppsöka akuten på sjukhuset. Bilden är således tagen före 1944.

Det är väl så långt jag kan komma. Är det någon som har ytterligare information?   ///

4 kommentarer:

 1. Tack för detektivarbetet Gunnar

  SvaraRadera
 2. Jag har inte tillgång till mina källor (Borgbygget...) men vad man kan se (vilket jag inte skrev i förra inlägget) är att det provisoriska marketenteriet från Backamo på berget väster om musikpaviljongen inte verkar vara på plats. Då är vi på 1910-talet och troligen 1913.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det rivet och flyttat till Samneröd

   Radera
 3. Tack för allt jag som inflyttad Uddevallabo får ta del av via dig🙂

  SvaraRadera