2022-04-21

Här kommer bilden igen - tagen från Skansberget

Här kommer bilden igen och nu med Jan Aronsons version som jag tycker stämmer i allt väsentligt. Bilden är således tagen från Skansberget. Det vi ser hitom bebyggelsen är Herrljungabanan i sin ursprungliga sträckning. Där gick järnvägen från 1864 då den var klar till Vänersborg. 1867 var hela Herrljungabanan klar. Den kallades även U.W.U.J: eller Uddevalla - Vänerborg - Herrljunga järnväg. När Bohusbanan byggdes i början av 1900-talet ändrades Herrljungabanans sträckning till att gå norr om Länsfängelset (utanför bild) i stället för söder om.

Om vi tittar ungefär kl 21 i bilden ser vi att järnvägen går på en viadukt över Strömstadsvägen. Bortanför där ser vi ett skogsparti. Det är Norra Kyrkogården. Det stora vita huset är Bartilsgatan 3 A eller som Jan skriver f.d. Arkitektkopias hus. Längre bort, ungefär kl 22 ser vi ett vitt hus. Det är Hedegärde.

Om vi vänder blicken mot Kampenhof igen så ser vi ett större trähus hitom Kampenhof. Det huset kallades "Bracka" och var personalbostäder åt en del som jobbade på Kampenhof.

På den här bilden från 1863 ser vi i förgrunden Bracka i sitt ursprungliga läge. Man var tvungen att flytta Bracka för att kunna bygga Herrljungabanans järnvägsstation precis där.

Bergen runt Uddevalla var vid den här tiden skoglösa. Under andra halvan av 1800-talet inleddes omfattande skogsplanteringar, så idag ser det väldigt annorlunda ut.  //

1 kommentar:

  1. Varför fd Arkitektkopia. Bolaget finns väl fortfarande där på Bartilsgatan 3 A?

    SvaraRadera