2021-04-24

Politiskt beslut följs inte

Under lång tid har den här toaletten vid Strandpromenaden och bakom Landbadets reningsverk varit  föremål för irritation från allmänheten. Den stängdes kort tid efter att den byggdes 2019. På min fråga  till två tjänstemän på Kultur och Fritid om varför den var stängd uppgav dessa att det varit skadegörelse och att den därför hade stängts.

2012 hade jag diskussioner med en miljösamordnare från Uddevalla kommun om allmänhetens tillgång till toaletter på Gustafsberg. Jag lovade då att Gustafsbergsstiftelsen skulle hålla den vänstra toaletten på bilden öppen för allmänheten. Man förutskickade också då att kommunen skulle kunna tänka sig att sköta underhållet av den. Det skedde inte.

Men Gustafsbergsstiftelsen har hållit toaletten öppen dygnet runt sedan dess. Stiftelsens personal städar, fyller på papper och reparerar då något går sönder. Vi har haft skadegörelse på toaletten men inte alarmerande mycket. Det har kostat en del, men vi tycker att det varit viktigt att allmänheten har tillgång till en toalett på området. Den har varit stängd ett fåtal gånger för reparation och när det var som kallast i vinter var det på grund av att ledningarna frös.

En privatperson, som löpande informerat mig om den stängda och nybyggda toaletten vid Landbadet, lade ett medborgarförslag om att den skall hållas öppen. Och förslaget vann gehör och ett politiskt beslut har fattats om att toaletten skall hållas öppen. Men då jag passerat toaletten på kvällspromenaden eller under helgen har jag konstaterat att den fortsatt är stängd.
Idag möttes jag av denna skylten. Enligt uppgift öppnas toaletten på morgonen och stängs vid 3-4-tiden på eftermiddagen måndag - fredag.

Är detta att följa det politiska beslutet att toaletten skall hållas öppen? Det tycker inte jag!

Sedan en tid har vi tre besöksräknare på Gustafsberg. En alldeles i närheten av den aktuella toaletten. Jag kan då konstatera att allmänheten passerar den framförallt på kvällar och helger. Lördagen den 17 april passerade ca 1500 personer besöksräknaren och på söndagen något färre. Då är således toaletten stängd.

Ett politiskt beslut är fattat om att toaletten skall hållas öppet, men beslutet följs bara delvis och inte på tider då toaletten skulle göra störst nytta.  //

2 kommentarer:

 1. Men Gustafsbergsstiftelsen har hållit toaletten öppen dygnet runt sedan dess. Stiftelsens personal städar, fyller på papper och reparerar då något går sönder:

  Måste berömma att denna toalett är öppen för allmänheten. Den har också en bra placering med närhet gångstråk till Lindesnäs och Strandvägen.
  Öppethållandet av toaletten "räddade" mig en gång när jag hade varit på besök i Uddevalla och var på hemväg till Göteborg. Lätt att parkera bil också. Detta var på vintern och toaletten var verkligen fin, ren samt uppvärmd. Hälsningar / Mikael Svensson.

  SvaraRadera
 2. Kultur o fritid måste väl ha sovit när denna frågan kom upp !!
  Toan skall ju jämnt vara öppen, de Ni sköter om denna !!

  SvaraRadera