2020-10-12

Vinklar från Uddevalla av Matts Willborg

På Bohusläns museum (i Uddevallarummet) rullar sedan en tid ett bildspel med bilder tagna av Mats Willborg. Ta dig tid och sätt dig ner och titta.

Om Matts kan man läsa att han föddes i Uppsala 1948. 1956 hamnade han på Bohusgården i Uddevalla efter en mellanlandning på Orust. När Matts fyllde åtta år fick han en kamera Ilford Sportsman.

Sedan dess har han fotograferat friskt med passion för bildsökandet genom kameran. Hans stora inspirationskälla var hans uppmuntrande mormor Astrid, född 1891, som var en skicklig fotograf.

Bildspelet består av två hundra svartvita bilder huvudsakligen tagna 1966-69 och utgör en skatt över just den tidsepoken.
En bild tagen i Folkets Park 1967. Känns polisen igen?

Matts hälsar: Bilderna du ser i bildspelet är amatörfoton som visar hur Uddevalla såg ut ur vissa vinklar och är tagna för ett halvsekel sedan. Det syns till exempel på avklippta fötter och andra skavanker. Den tekniska kvalitén på fotografierna kan variera. Bilderna är skannade från negativ eller papperskopior som jag producerat i mörkrum i Uddevalla eller Lund åren 1964-1971.

- Hör gärna av dig med kommentarer, jag finns på nätet.
mwillborg@gmail.com  //

4 kommentarer:

 1. Fint och roligt att bildspelet får uppmärksamhet. Jag har för övrigt e-postat Bohusläningens kulturredaktör Elin Gustafsson och tipsat henne om bildspelet. Men Bohusläningen verkar hittills inte nappa på denna dokumentation för sina 25-tusen abonnenter

  SvaraRadera
 2. Lars Barkman2020-10-12 23:07

  Det är "regementspastor" Kurt Olsson.

  Mvh
  Lars

  SvaraRadera
 3. Var då i Folkets Park? Känner inte igen det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, kongresshallen är till vänster, scenen alla tittar mot är till höger och Anders Knapes väg syns inte men finns i bakgrunden.

   Radera