2020-10-09

Allt fler Uddevallabor väljer elbil för hållbar framtid


PRESSMEDDELANDE

I Uddevalla ökar försäljningen av antalet elbilar stadigt. Nöjda bilägare gör det tydligt att elbilen är här för att stanna. Det är en efterfrågan som också speglar bilden nationellt där ökningen av laddbara fordon hittills i år har varit nästan dubbelt så hög jämfört med motsvarande period 2019. I juli 2020 uppgick beståndet av laddbara personbilar i Sverige till 3 % av hela personbilsflottan. Satsningar på laddinfrastrukturen är en förutsättning för en fortsatt utveckling.


Försäljningen av laddbara fordon ökar stadigt i Uddevalla. Allt fler tar ställning för den globala klimatomställningen och en hållbar framtid genom att välja fossilfria fordon. Andreas Öhgren, säljchef för Audi på Toveks Bil i Uddevalla upplever att alla som tar steget att köpa elbil är nöjda.


- Kunderna är det tydligaste kvittot på att elbilar är här för att stanna. Inom 2025 kommer det att finnas ca 30 olika modeller av laddbara personbilar bara inom Audi. Och utvecklingen är liknande inom andra bilmärken. Självklart ser vi detta som en fantastisk utveckling, säger Andreas.


Elbilens efterfrågan i Uddevalla återspeglas nationellt. Hittills i år har landets bestånd av laddbara fordonsflotta ökat med 35 797 laddbara fordon. Detta innebär en ökning på 85 % jämfört med förra året. BIL Sweden rapporterar att andelen nyregistrerade laddbara personbilar under 2020 hittills ligger på 26,5 % jämfört med drygt 11 % under 2019. Totalt rullar nu 144 604 laddbara fordon i Sverige, varav 33 % elbilar och 67 % laddhybrider.


Möjligheten att ladda är avgörande för att köpa elbil


Tillgången till laddning är en avgörande faktor för att fler uddevallabor ska ta steget att köpa elbil. Det måste helt enkelt vara enkelt att ladda. Personer som köper elbil ändrar dessutom sitt köpbeteende och väljer att åka till butiker där det finns tillgång till laddstolpar.


- Laddinfrastrukturen som finns i Uddevalla är tillräcklig som det ser ut idag. Men för att utvecklingen ska kunna fortsätta är det en förutsättning att utbyggnaden av laddinfrastrukturen också hänger med i samma takt. En självklar investering är att bygga fler laddstolpar i Uddevalla centrum för att locka besökare till centrum, säger Andreas Öhgren.


Uddevalla Energi är en av huvudaktörerna som satsar på en väl utbyggd laddinfrastruktur för uddevallaborna och vill bidra till en hållbar framtid. Hittills har det lokala energibolaget byggt 60 laddplatser på olika ställen runt om i Uddevalla kommun, bland annat vid badhus, ishall, sjukhus och Kampenhof. Syftet är att bidra till kommunens utveckling och uppmuntra till fossilfria alternativ.


Sol i tanken


I en laddinfrastruktur med solen som energikälla visar Uddevalla Energi möjligheterna med fossilfri elproduktion. Elen som produceras i solcellsparken Solevalla görs tillgänglig för uddevallaborna via laddstolpar runt om i kommunen, så kallade solstolpar. Under sommaren 2020 var elbilsladdningen i dessa solstolpar 40 % högre än sommaren 2019.


-Som lokalt energibolag känns det viktigt att vara med och pådriva en positiv och hållbar energiutveckling. Med den här satsningen bidrar våra solstolpar till en fossilfri fordonsflotta. Vi vill visa att det går att göra betydelsefulla förändringar som får stor effekt lokalt men även i ett större perspektiv. Hela samhället behöver hjälpas åt för att vi ska klara av att nå klimatmålen, säger Fredrik Jostby, marknadschef på Uddevalla Energi. //

3 kommentarer:

 1. Har absolut inget emot el-bilar. Men som ensamstående pensionär finns det inte på kartan att jag skulle ha råd att köpa en el-bil. Har en liten bil som jag kör ca 1000 mil om året. Den drar mellan 5 o 6 dl/mil. Och vad min miljöpåverkan är vet jag inte, men jag har inte dåligt samvete.
  Tycker att det skulle vara intressant vad miljöpåverkan är vid tillverkning av el-bilbatterier och inte minst när uttjänta batterier skall tas om hand.
  Irene Börjesson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är gratis att ladda där så tar ju UA energi och spenderar din avgift för elnätet på att de som har råd med elbil ska tanka där... =(

   Radera
 2. Jag bor "hos" Uddevallahem och blev förvånad när det vid en stor renovering av området inte monterade stolpar där man kunde koppla in motorvärmare eller en enda plats avsedd för de som har elbil med laddmöjlighet?
  Detta gjordes för ett par år sedan.
  /Undrande hyresgäst

  SvaraRadera