2020-09-17

Varför heter det Taborvägen?

Bild från Street View

 Jag fick en fråga: Varför heter det Taborvägen? Ja, det kan man fråga sig. Fast jag upptäcker snart att den heter Taborsvägen. Med ett s alltså! Men jag har inte hör någon säga Taborsvägen. I Uddevalla stads adresskalender från 1947 heter den Taborvägen. Men i samma publikation från 1955 är det ändrat till Taborsvägen och så heter den tydligen fortfarande.

Jag hittar inget i ortnamnsboken, men googlar jag på Tabor så visar det sig att det är ett heligt berg i Israel. För övrigt finns Taborvägen också i andra svenska städer.

Men visst fanns det en hållplats på Lelångenbanan som hette Taborvägen? Någon som minns?  //

9 kommentarer:

 1. Kika på turistkartan här, så dyker även namnet "Tabordalen" upp strax nedanför. Kom dalen före vägen eller tvärt om?

  SvaraRadera
 2. Jag har för mig att det låg en liten frikyrkoförsamling där som hette Tabor.

  SvaraRadera
 3. Vidar Olausson2020-09-18 19:00

  Tabordalen har jag aldrig hört. Dalen nedanför heter Hunnebodalen och området benämndes omkring 1900 som Hunnebohagen. Så står det i mina lagfartspapper på mitt hus som ligger strax intill. Det fanns en hållplats vid Taborsvägen. Är det någon som har en bild på den?

  SvaraRadera
 4. Lite provocerande säger jag att varje ort med självaktning bör ha en gatunamnsbok eller liknande. Stockholm har, likaså Göteborg, Mölndal och Skara. Finns förhoppningsvis fler orter men det är de jag ser i mina bokhyllor.
  Tabor är även ett personnamnn, både för- och efternamn.

  Niklas Krantz, Göteborg

  SvaraRadera
 5. Ja, Taborvägen var den första hållplatsen efter Uddevalla Hamn, senare utgick tåget, det var oftast rälsbuss, från Uddevalla C. Nästa hållplats var Sportstugan vid Bjursjön, sedan Kopperöd, Lane, Höghult osv

  SvaraRadera
 6. Tabordalen kallade min mamma den när vi gick gångvägen mellan Karlsruhe och Elseberg. Hunnebodalen går väl västerut mot Lasarettet. Tabordalen står det dessutom på min Adress & Fritidskarta från 2001. Det gula huset som ligger på vänster sida före avtagsvägen till Jakobsberg (om man går österut) var banvaktsstuga så där bör väl hållplatsen varit.
  Eva Söderberg

  SvaraRadera
 7. Nej, hållplatsen låg alldeles vid Taborvägen, precis till höger sett nerifrån och alldeles utanför häcken. Det var bara en liten enkel träperrong.

  SvaraRadera