2020-09-26

Arbetena vid Uddevalla Östra

Vid Uddevalla Östra pågår arbetena som bäst med att bygga om perrongen. Den skall först och främst höjas så att det blir lättare att kliva på.

 
Uddevalla Östra låg från början här till höger om järnvägen. Det var en ganska enkel träperrong som låg mellan Västgötavägen och järnvägsbron över Bäveån. Det var regementschefen överste Olof Werling Melin som tog initiativet och uppvaktade SJ med förslaget att perrongen skulle byggas här. Melin tillträdde sin tjänst sommaren 1915, två år efter att regementet hade flyttat till Uddevalla. De värnpliktiga kom till 90 % från Göteborg och åkte förstås med tåget till Uddevalla. Melin tyckte det var för galet att beväringarna skulle gå ända från centralstationen och genom staden på sin väg till regementet.

Redan samma år påbörjades perrongbygget och hållplatsen fick namnet "Uddevalla Östra 1 minut". Gissa att det var en lättnad för beväringarna att kunna gå den betydligt kortare vägen till regementet.

Om man tittar noga på den här bilden så ser man perrongen på andra sida järnvägen.

Träperrongen var i bruk ganska länge. Den användes även för de elever som pendlade söderifrån och som gick på Uddevalla Högre Allmänna läroverk (idag Agnebergsgymnasiet).  //

2 kommentarer:

  1. Höjningen av perrongen sker främst genom att järnvägen sänks - det är det som är det stora jobbet.
    Per N

    SvaraRadera
  2. Tack för fina bilder Gunnar.

    SvaraRadera