2020-08-04

Gustafsberg 1966

En intressant bild från Gustafsberg 1966. Till vänster ser vi den gamla köksbyggnaden. Där fanns ursprungligen badrestaurangens kök. Maten lagades där och bars sedan upp till restaurangen. Senare byggdes huset om för uthyrning till sommargäster. Idag är huset borta. Det låg där Snäckans uteservering ligger idag.

Jag antar att bussen på bilden var den som skolhemspojkarna åkte in till stan med. Busshållsplatsens skylt ser vi till höger. De andra byggnaderna finns idag. Snäckan byggdes ut mot baksidan 2011. På Slottets gavel anar man "järnbalkongerna" som ingick i brandutrymningssystemet.

Uppe på berget strax till höger om Slottet ser vi Fjällstugan och till höger rakt ovanför Snäckan ser vi Bikupan och bakom den skymtar Tvåan.  //

6 kommentarer:

 1. Fint foto! Roligt att se.
  Bill.R

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har i annat media ställt frågan:
  När byggdes Gustafsbergs Badrestaurang?
  Gunnar vet säkert svaret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åke! Det kräver en smärre forskningsinsats i stiftelsens protokoll vilket jag ännu inte hunnit med. Men detta vet jag: Den äldsta delen byggdes 1793. Det var Brunnssalongen som byggdes ovanpå hälsokällan. Det fanns bara den byggnaden till någon gång in på 1800-talet. Jag gissar att nästa etapp byggdes åren efter kungabesöken 1814. Det var Gustafsbergs värdshus , som är den delen där entrén, toaletterna och restaurangköket är idag. Värdshusets kök var i en särskild byggnad som jag skriver i inlägget. Därefter byggdes matsalen som förband värdshuset med Brunnssalongen men för att få en rät vinkel fick man förlänga brunnssalongen med den delen som idag är där baren finns. Nästa utbyggnadsetapp är de utvändiga verandorna som kom till under andra halvan av 1800-talet. Dessa glasades in någon gång på 1920-talet och därmed är vi framme vid hur badrestaurangen ser ut idag. 1793 - 1920-talet således kan svaret på din fråga vara.

   Radera
 3. Varför byggdes restaurangen utan kök i samma byggnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt föregående svar till Åke! Värdshusets kök låg alltså i en särskild byggnad enligt ovan. Skälet skall i första hand ha varit brandsäkerhet. Sedan var det säkert också opraktiskt att laga mat inne i värdshuset.

   Radera
 4. Hålplatsen för bussen till stan vid Varmbadhuset(nuvarande Vandrarhemmet) användes av alla på somrarna åtminstone till slutet av 1950-talet. Kanske fanns den där en bit in på 1960-talet innan en flyttades upp till backkrönet Inger Zetterberg Nilsson

  SvaraRadera