2020-03-18

Vilket kompani hade telefonnummer 131?

Insänt av Lars Barkman:


Hej Gunnar!
När regementet (I 17) var under avveckling våren 1992, så kunde man som personal köpa lösöre ur bohaget. Denna telefon köpte jag som ett minne från min tid på regementet.

Den har stått och samlat damm i förrådet, men plötsligt talade den till mig. Tänk om man kunde få ta del av en bråkdel av de samtal som förts genom denna telefon! Kompaniadjutantens upprörda stämma i samtal med SJ angående resor, kompanichefens samtal med sin fru om att han inte vet när han kommer hem, beroende av en kuppövning, eller soldatens snyftande samtal med sin flickvän som nyligen träffat en annan.

Med åren som gått har ju en sådan sak som telefonnummer numera kommit att hanteras på ett annat sätt och därmed försvinner också kunskapen om vilket kompani som hade anknytning 131 de sista åren. Så jag tar din läsekrets till hjälp för att få svar på frågan.Själv har jag ett svagt minne av att det kan ha varit 6:e komp, men är långt ifrån säker.
Mvh
Lars Barkman //

6 kommentarer:

 1. Enligt min sparade bilaga till RegO 664 från 1974 gick nummer 131 till kompch 2:a vån i Tornet. Vilket under utb-året 1974/75 var 3:e komp mj Olofsson.
  MVH Per N

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat!
  Då ligger inte 6:e trkomp långt borta från min gissning. 2:a vån i tornet vill jag minnas var en "stående" förläggning för dem. Om telefonerna och uppkopplingen stod kvar såklart.

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid denna tid var Tornet (T) inte renoverat utan T1 var Kasernkompaniet, T2+T3 var 3:e kompaniet och T4 var 6:e Trosskompaniet. När Tornet renoverades (och blev fräschast) så flyttade 1:a Livkomp över. Det mest "stationära" var väl Stab och Grk i L3 + L4 (L = Lejonet)
   Per N

   Radera
 3. Vidar Olausson2020-03-20 12:54

  Hur fungerar en sån där telefon, vad är de vita och svarta knapparna närmast luren till för och vad har man vippströmbrytaren till? De andra förstår jag hjälpligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var en väldigt vanlig lösning förr - två telefoner har ett gemensamt nummer och kan prata lokalt med varandra. Grundiden var att "chefen" inte skulle behöva svara utan det gör "sekretaren". Telefonerna ser rätt lika ut men den ena har en "vippa" nere till vänster så att chefen kan stänga av extern ringsignal. Den andra har istället en "propeller-flagga" som visar om chefen pratar i telefon. Vit knapp för att komma ut på extern linje och svart för att prata lokalt. Det krävdes separata batterier för den lokala förbindelsen.
   Per N

   Radera
 4. Jättebra redogörelse!

  SvaraRadera