2018-09-04

Texten till marschvisan Bohus Bataljon skrevs på Gustafsberg

Axel Flode’n
Många känner säkert till att Sten Frykberg och Axel Flodén skrev den populära marschvisan Bohus Bataljon. Frykberg skrev melodin och Flodén skrev texten.

Sten Frykberg hade vid en rast, liggande i gräset, plötsligt visslat en melodislinga - "och så var melodin till Bohus Bataljon klar".

Flodén skriver att han själv hade det svårare, men inspirationen kom en sommarnatt på Gustafsberg under hemvägen - ensam - från dansen å Societetssalongen......ett och annat flickskratt hördes från landsvägen, där några beväringar trallade på nattligt stråk till kasernerna - sommarnatten var ljummen lockande till bondning och äventyr. Jag blev så tagen av stämningen att jag måste sätta mig mitt ute på gärdet och samla mina tankar för en galopp på den hånfullt gnäggande pegasen. I dagningen, när solen definitivt vågade sig fram bakom molnen, när den utsläppta Gustafsbergstjuren råmade av brunst och korna bölade av längtan efter mjölkerskornas vana händer, var allt klart:

Bohus Bataljon var nedskriven på några solkiga blad i anteckningsboken. Så föddes - Det var bom bom bom, det var Bohus Bataljon, som drog ut med byssa och kanon".

Om detta kan man läsa i en ny 26-sidig skrift med titeln "Biografiska anteckningar om Axel Johan Garibaldi Flodén (1893-1988)". Författare är Ingvar Rodén och här kan man läsa om Axel Flodéns spännande liv.

Flodén är mest känd för den stora allmänheten som just textförfattare till Bohus Bataljon, men han var officer, finlandsfrivillig, flygare, akademiker mm. Utöver svenska talade han fyra språk; engelska, tyska, franska och ryska.

Så klart skulle du vilja ha ett exemplar av skriften som är i A 5-format? Du får den gratis av Ingvar Rodén om du skickar honom ett C 5-kuvert med ditt namn och adress och frankerar med två frimärken.

Skicka ditt kuvert till Ingvar Rodén, Högviltsgatan 5, 115 45 Stockholm.  //

4 kommentarer:

 1. Hej! Går det fortfarande att få ett exemplar av Ingvar Rodéns skrift om Axel Flodén? Jag är mycket intresserad och betalar gärna vad det kostar.
  Vänligen
  Ulf Hagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har ju Ingvar lämnat jordelivet efter en massiv hjärnblödning. Ring Bohusläns Försvarsmuseum tel 0522-38010 och kolla om den finns där.

   Radera
 2. Tack för snabbt svar!
  Mvh
  Ulf Hagen

  SvaraRadera
 3. Hej igen,
  Jag kan tyvärr meddela att Bohusläns Försvarsmuseum INTE har Ingvar Rodéns skrift. Det är ju synd, tycker jag. Jag antar att den bara finns på papper? Men i så fall vore det ju en god gärning om någon kunde skanna den göra den tillgänglig för nedladdning via Internet. Jag skulle vara villig att betala en summa för att få den, förslagsvis i pdf-format.
  Mvh
  Ulf Hagen

  SvaraRadera