2018-09-16

Kissen klarade kassan

Insänt av Niklas Kristiansson:

Kissen klarade kassan (1942)
Manus och regi Håkan Cronsioe

Barnfilm om ett par scoutpojkar som hjälper en rullstolsbunden kamrat. Pengar skaffar de genom att hitta en bortsprungen katt. Miljöer från Uddevalla 1942.

Filmen går att se i sin helhet (15 min) i Svenska Filminstitutets filmarkiv:

http://www.filmarkivet.se/movies/kissen-klarade-kassan/

http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=30549#holdings-film

Denna filmen handlar om min farmor Veras bortsprungna katt. Jag kommer ihåg att min farmor Vera ofta berättade för mig som liten om denna film och katten som delvis spelades in i hennes trädgård på Ådalsgatan. Jag vet inte varför och hur den kom till och varför just min farmors katt kom att bli en av huvudfigurerna. Så här drygt 75 år senare känns filmen lite patetisk i sin handling och sensmoral men miljön och personerna är fortfarande intressanta. Förutom min farmor Vera Kristiansson och katten som heter Morran men i filmen något helt annat så skulle det var kul att få veta något om de övriga medverkande.

Mvh
Niklas Kristiansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar