2018-08-27

Ljudteknikern Åke Seinknecht


Foto Arne Andersson. Digitalmuseum/Bohusläns museum

Många minns säkert bröderna Bo och Åke Seinknecht. De var söner till handlanden Seinknecht i Port Arthur. Bo Seinknecht 1910-1968 blev en duktig fotograf och Åke 1908-1991 blev en skicklig ljudtekniker.

Bo lärde jag aldrig känna men jag hann att bli god vän med Åke och jag bidrog till att hans ljudstudio hamnade på Bohusläns museum. Jag var hemma hos honom på Mariebergsvägen 4 (numera rivet) och tittade på hans fantastiska ljudanläggning.


Han var en pionjär inom skrået och hade gjort inspelningar på vaxrullar, ljudband, vinylplattor mm. Ja till och med på röntgenplåtar. Under andra världskriget var det svårt att få tillgång till material att spela in på. Han kände en röntgenläkare på Uddevalla sjukhus och genom honom fick han tag i röntgenplåtar som han gjorde inspelningar på. Dessa röntgenplåtar är rätt fantastiska att titta på. Där snurra fru Johanssons bröstkorg på skivtallriken....

Åke samarbetade mycket med musikfanjunkare Birger Jarl och flera av musikkåren Bohus Bataljons LP-skivor hade Åke som ljudtekniker. Extra bra ljud var det i gymnastiksalen på regementet.

Åke var släkt med Ida Wessman och var som liten pojke ofta och hälsade på i det Wessmanska huset. Efter Åkes död fick Uddevalla Hembygdsförening en del möbler efter honom och de finns nu på andra våningen i huset.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar