2018-06-18

Första kvinnliga polisen Gun-Britt Flink i täten för cykeltävling

Kommer ni ihåg Uddevallas första kvinnliga polis Gun-Britt Flink (gift Johannesson 1974)? Här är hon i täten för starten av en cykeltävling. Bilden har jag troligen tagit själv och det är någonstans vid Bräcke vägskäl på väg ut mot Västergötland. Vilket cykellopp det är frågan om har jag glömt. Någon kanske vet?

Gun-Britt Flink var en stadig bit som bovarna nog skulle passa sig för. Hon var åttafaldig svensk mästare i kulstötning och enligt Wikipedia tog hon guld 1961 - 1965, 1967 - 1968 samt 1970. 1969 och 1971 tog hon silver och 1972 - 1973 blev det brons.

1964 fick hon utmärkelsen stor grabb av svenska friidrottsförbundet. Hon tävlade då för Göteborgs Kvinnliga IK.

Enligt Wikipedia var hon född 1943 och avled 2009.  //

8 kommentarer:

 1. Visste inte att hon inte var i livet. Blev bara 66 år. Ledsamt. Hon var den " gamla " sortens polis som man hade respekt för. Dessutom var hon vad jag minns aldrig provocerande. Hon gick att prata med.

  SvaraRadera

 2. Hej jag heter Anna och är dotter till Gun-Britt. Blev glad och stolt att läsa om min mamma, det är gott att veta människor fortfarande kommer ihåg henne för den fina människa, idrottare och polis som hon var.
  För oss i familjen och för mig så var hon världens bästa mamma och jag saknar henne varje sekund!❤️
  Hälsningar
  Anna Johannesson stolt dotter till Gun-Britt (Flink) Johannesson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Kul att höra ifrån dig. Jo, vi är många Uddevallabor som minns henne. Det var ju väldigt uppmärksammat med den första kvinnliga polisen.

   Radera
  2. Kul att läsa om Din mamma Anna och sen se bild på henne.
   Far jobbade på Gräskärr i den vevan som bilen togs. Han hade lite med poliserna i Uddevalla att göra 1960-1970 då han även kom att jobba på Nykterhetsnämnden en period. Han gillade Din mor!

   Radera
  3. Jag var klasskamrat på polisskolan i Örebro. Vi kom till Uddevalla efter utbildningen och delade lägenhet. Jag gifte mig sedan då vsr Gun-Britt med.Tyvärr förlorade så småningom kontakten. Minns henne mycket väl som god polis och kollega.

   Radera
 3. Jag har en stark känsla av att det rör sig om starten på den av etapperna under 'Sex-dagars' 1967 som startade från Uddevala. Hon anlitades som 'Pacer' eller förryttare då.

  SvaraRadera
 4. Hej Jag heter Daniel Norberg och min mamma var kurskamprat med Gunn-Britt i Uddevalla. Idag hittade vi ett urklipp i mammas hus i det klippet från Bohusläningen finns en bild på Gunn-Britt, Birgitta Carlsson, Birgitta Hansson och min mamma Ann-Sofie Svenningsson.

  SvaraRadera