2018-04-19

Ny bok om Backamo - ett tidsdokument av hög kvalitet


Backamo har i hundratals år varit en samlingsplats, inte bara för de soldater som utbildats på heden, utan också för de bohusläningar, som mötts för att roa sig tillsammans med soldaterna.

Handlingen beskriver Backamos tillkomst, övningar i då- och nutid, familjeliv och fritidsvanor.

Parallellt med övningsplatsen växte ett civilt samhälle upp med kafé, lanthandel, rakstuga och mycket annat. Mycket är nu borta efter att Bohusläns regemente flyttade till Uddevalla.

Boken är således en detaljerad skildring av den välkända exercisplatsen ur många synvinklar, inte bara militära. Sånger och marschvisor som gjort Bohuslän och Backamo välkänt över landet finns redovisade i ett särskilt kapitel.

Ett kapitel i Backamos historia utgörs av det interneringsläger som upprättades i krigsslutet 1945. Här skildras hur de soldater, som flytt till Sverige i hopp om en snabb återförening med nära och kära ock sedan genom ett stort svek av den svenska regeringen kastades tillbaka till segermakterna med långa interneringstider i Sibirien.

Det mest gripande i detta sammanhang är den tyske soldaten Häfeles egen berättelse om sin tid på Backamo och den flykt han genomförde för att komma tillbaka till hemlandet.

Boken ”Backamo och Bohusläns regemente 2.0” är ett utmärkt tidsdokument som vittnar om det civila och det militära samhället i nära symbios.

Boken är utgiven av Stiftelsen Bohusläns Försvarsmuseum i Uddevalla, där den också finns att köpa.  //

3 kommentarer:

 1. vad kostar boken

  SvaraRadera
 2. Finns denna bok kvar att köpa ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontakta Bohusläns Försvarsmuseum tel 0522-380 10

   Radera