2018-04-10

Gustafsbergsstiftelsen - 14 år äldre än Svenska Akademien

I dessa dagar talas det mycket om krisen i Svenska Akademien. Akademien instiftades 1786 av Gustav III. Men redan 1772 stiftades Gustafsbergs barnhusinrätting av makarna Anders Knape Hansson och hans hustru Torborg Catharina Hegardt. Gustav III stadfäste stiftelsen 1774 och 1776 startade den sin verksamhet som Sveriges första internatskola.

I princip skrev makarna Knape sitt testamente på Catharinas dödsbädd. Hon dog den 6 juli strax efter att hon skrivit under testamentet.

Svenska Akademiens stadgar har jag inte läst men de lär vara mycket ålderdomliga. Och de är också Gustafsbergsstiftelsens stadgar. Sedan några år pågår ett permutationsärende vid Kammarkollegiet där avsikten är att ändra på stiftelsens stadgar. Att rakt av modernisera en stiftelses stadgar är inte det lättaste det har vi fått erfara.

Det är min förhoppning att stiftelsens nya stadgar skall bli klara under året, men gud vet? En ändring som vi föreslår är att ändra på formuleringen att den förvaltande direktören skall vara en man från Uddevalla. Vi har föreslagit att "man" skall ändras till "person" så att även kvinnor kan komma ifråga.
I Societetshuset hänger porträtten av direktörerna med Anders Knape själv som den första. Undertecknad längst ner till höger. Rummet där porträtten hänger kallas för "Gubbrummet". Inte så svårt att förstå varför.  //

2 kommentarer:

  1. Gustav III? Gustaf III är den korrekta stavningen. Gunnar, hur tänkte du där, du som kämpat för stavningen Gustafsberg och inte Gustavsberg?

    Undrar Niklas Krantz, Göteborg

    SvaraRadera
  2. Gustaf III ?????

    SvaraRadera