2017-12-05

Ny bok - Gamla Uddevallaföretag 1725 - 1950

Sven Palmersjö, Vambola Kallaste, Janne Dahl och Stefan Brännvik.

Idag presenterades Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förenings senaste bok. På Bohusläns museum.

Projektet med framtagningen av boken påbörjades för ett drygt år sedan på initiativ av 2016 års kulturpristagare Vambola Kallaste. Vambola har, förutom det han bidragit med kring själva företagshistoriken, själv tagit många av fotografierna, stått för urvalet av flertal av de övriga bilderna, samt övergripande ansvarat för bildredigeringen.

Stefan Brännvik har stått för i princip allt skriv-, redigerings-, och researcharbete.

En redigeringsgrupp bestående av Arne Larsson, Bertil Svanberg, Janne Dahl, Owe Skogsberg och Sven Palmersjö har vid ett stort antal möten tillsammans med Vambola, Stefan och Lars-Göran Larsson gått igenom materialet, kommenterat, korrigerat och kompletterat det till sin slutliga utformning. Dessa herrars omfattande faktakunskaper och personnätverk har spelat stor roll i arbetet med boken.

En titt i innehållsförteckningen ger vid handen imponerande 120 tidsrepresentativa företag på 275 sidor. Många är kända men ännu fler är för de flesta okända företag. Boken är ett välkommet tillskott till Uddevallas historia.

Läs mer på http://www.uddevallaindustrihistoriska.se/ Den kommer att säljas på Hallmans bokhandel och Bohusläns museum.  //

2 kommentarer:

  1. Duktiga killar!
    Den boken blir ett måste!
    Ove

    SvaraRadera
  2. Inspirerar till fortsatt fördjupning om olika sektorer som varit viktiga i Uddevallas utveckling. Som läsare förstår man att det ligger många, många timmars arbete bakom boken. Imponerande! / Ragnar Josefsson

    SvaraRadera