2017-12-27

Det hände i Uddewalla 1826 - 1832

Du vet väl att du här på Uddevallabloggen kan läsa om vad som hände i staden mellan 1826 och 1832? Till höger här på bloggen under loggan med mitt ansikte hittar du Uddevallabloggens sidor. Klicka på Uddewalla Weckoblad så kommer du direkt in på sidan och kan läsa valda artiklar mellan dessa år.

Uddewalla Weckoblad var Uddevallas första tidning och det första numret kom ut den 2 augusti 1826. Och den allra första nyheten handlar om att grevarna Piper och Lagerberg tillsammans med kommersrådet Zenius ansöker hos Gustafsbergsstiftelsens direktion att få bygga ett eget hus på Gustafsbergs mark.

Det beviljades och 1827 stod så Grevegården färdig. Det var det första privata huset som byggdes på Gustafsberg. 1972 köpte Gustafsbergsstiftelsen byggnaden där vi idag har två sommarlägenheter som vi hyr ut. Grevegården restaurerades tillsammans med Societetshuset 2015.

Bilden här ovan visar hur första sidan såg ut. Men lugn! jag har transkriberat texten så att den är lättare att läsa för gemene man.

Och det är väldigt intressant att läsa om händelser som det rapporterats om samma vecka som de hände.

Mycket nöje!  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar