2017-12-04

Misstänkta guldrånarna släppta ur häktet

Idag var det andra och sista rättegångsdagen mot de två misstänkta männen från rånet mot Golden House den 31 augusti. Jag var på plats när rånet skedde och var den som kom fram till polisen via 112 medan rånarna fortfarande var inne i guldbutiken. Mitt samtal till polisen varade i drygt åtta minuter och på frågan hur rånarna ser ut var det lätt att beskriva dem då de samtidigt kom ut ur affären: "Den ene rånaren är ca 190 cm, smal och jag ser hans hud mellan hjälmen och halskragen och att han är färgad. Den andre, runt 170 cm, kan jag inte uppfatta någon hudfärg på."

Det har sagts mig att det var bra att polisen fick just informationen om att den ene var färgad. Det snävade från början in gruppen ur vilka man skulle söka gärningsmännen. Eftersom de båda hade hjälm på sig såg jag aldrig hur de såg ut innanför sina hjälmar och jag har heller inte varit kallad som vittne.

I morse var jag på plats i rättegångssalen i Uddevalla tingsrätt och fick se de båda misstänkta utan sina hjälmar. Min beskrivning till polisen från tiden för rånet stämmer bra med vad jag fick se i rättssalen. Jag är övertygad om att polisen fått fast rätt gärningsmän.

På förmiddagen vittnade först en tekniker om hur man gått tillväga med att jämföra ett skoavtryck med en av de misstänktas skor. Hon hördes via telefon.
Foto från förundersökningsprotokollet. Här slängde rånarna av sig sina regnkläder och hjälmar mm. Det är framför huset Margretelund på Lagerbergsgatan 25.

Sedan vittnade en av polisen utredare som hade jour vid tillfället. Han och en kollega hade gått på sitt kvällsskift och fått information om var man tidigare på dagen hade hittat rånarnas regnkläder och hjälmar och delar av bytet.

Polismännen koncentrerade sig på den här platsen och snart fick de se två skumma figurer röra sig här (troligen för att försöka hitta sådant som de tidigare på dagen gjort sig av med - min kommentar).

Polismännen delade upp sig och följde varsin misstänkt. Tydligen gick det upp för de båda att de hade polisen i hälarna så den ene började springa ner längs Lagerbergsgatan med en av poliserna efter sig. Han sprang till höger på Norra Drottninggatan och sedan till vänster på Lilla Norrgatan och vidare in på byggplatsen i kvarteret Sundberg. För en stund var han spårlöst försvunnen men polismannen rörde sig i en båge och fick då se den misstänkte där han hukade bakom ett betongblock.

Polismannen skrek: - "POLIS! LÄGG DIG PÅ MAGE MED HÄNDERNA PÅ RYGGEN!" Den misstänkte lydde genast och lät sig gripas.

Nästa vittnesförhör gällde en kvinna från Göteborgstrakten som hade haft den kortare av de misstänkta boende hos sig och sina söner. Det var en sorglig historia att höra henne berätta om sin relation till den misstänkte. Han hade fått bo hos henne men missbrukat förtroendet gång på gång bl a genom att låna hennes bilar och pengar.

Hon sa att hon hade tänkt hålla tyst om vad hon visste om rånet men sedan polisen kallat henne till förhör hade hon berättat vad hon visste. Hon hade kört killen in till Partille på morgonen den 31 augusti och överhört hur han hade sagt att han skulle åka till Uddevalla för att göra en kupp. Han hade även fått låna den hjälmen som polisen hittade efter rånet.

Samma dag hade hon läst GP på nätet och genast förstått vem som kunde vara inblandad i kuppen. Men som vi vet grep polisen först en annan person så den nu misstänkte kunde röra sig fritt en tid efter rånet. Vid något tillfälle hade han berättat att han varit med på rånet i Uddevalla och att det skulle ge en del pengar så att han kunde betala tillbaka till henne.

Åklagare Carina Gustavsson yrkade på tre års fängelse. När rättegången avslutades ansåg tingsrätten att det inte längre finns någon risk för att de båda misstänkta skall försvåra utredningen och därför släpptes de genast på fri fot i väntan på dom som meddelas om två veckor.  //

7 kommentarer:

 1. ja dom får ju inget straff ändå

  SvaraRadera
 2. Förmodligen ska vi tycka synd om dom också. Sverige är fantastiskt

  SvaraRadera
 3. Vad är det här?
  VÄPNAT RÅN och FRISLÄPPTA i väntan på dom!
  Rånarna måste ju själv undra, va... får vi gå?
  Nu kan dom gå förbi guldbutiken och skratta.
  Skulle tro att det bara är Sverige detta kan få förekomma.

  Det är f-n i mej ynkligt!  SvaraRadera
 4. Ja Sverige är fantastiskt! Såå otroligt sorgligt, undra på att det är som det är här.
  "Uddevallabo"

  SvaraRadera
 5. Rättegångsbalken är otvetydig.
  Häktning aktuell endast när risk finns för:
  > flykt;
  > försvårande av utredning;
  > fortsatt brottslighet.
  I detta fall är ingen av dessa omständigheter aktuella.
  Och då blir frisläppande enda alternativet.
  Medborgare som inte gillar detta ska driva förslag till lagändring Genom att påverka våra riksdagsledamöter med debattartiklar eller annat. Erik O Ua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet tingsrätten det? Försvårande av utredning kan jag förstå. Men flykt?? Åtminstone den ene killen är afrikan och medborgare i Guinea. Tro du inte han kan överväga att lämna landet? Jämför Martin Saliba.
   Och fortsatt brottslighet? Det kan tingsrätten inte heller veta. Med det straffregister den ene av dem har så är det inte helt osannolikt att han kommer att fortsätta göra sig skyldig till brott.

   Radera
 6. Ä inte nödvändigtvis så att jag har annan åsikt än du Gunnar. Ville visa bestämmelserna. Praxis gör att dessa personer försätts på fri fot i väntan på dom om ej åklagaren kan övertyga om att häktningsskäl föreligger.
  I detta fall kanske åklagaren inte tyckte att det var mödan värt att försöka få personerna häktade, eller också fick hen nobben i rätten. Det kanske du eller någon av bloggens läsare vet?
  Praxis kommer ej att ändras. För att personer åtalade för denna typ av brott (= brott med ett års fängelse i skalan) ska bli automatiskt häktade – troligen vad de flesta medborgare menar är rimligt –kräävs en lagändring. Blir verklighet om (när??) våra riksdagsledamöter får klart för sig vad folket vill.
  Att de aktuella personerna är fria fram till dom stämmer troligen ej med allmänna rättsuppfattningen. Vi kan använda uttrycket "Die dumme Schweden" Eller klassikern "Dalt-Sverige." Erik O Ua

  SvaraRadera