2015-08-27

Kungastatyn överraskar

Kungastatyn fyller 100 år på måndag. Det var alltså 31 augusti 1915 som den högtidligen invigdes av kung Gustav V. Jag har förstås haft järnkoll på de flesta detaljerna. Det trodde jag i alla fall till igår.
Den här signaturen hade jag koll på sedan tidigare. Strax under hästens vänstra bakben finns den. Kollar man lite närmare så ser man årtalet förstås men också två initialer. Ett stort L och inne i det ett T. Det står för Teodor Lundberg, konstprofessorn som skulpterade statyn.
Men den här hade jag missat ända till igår kväll då en av deltagarna vid stadsvandringen, Karin Frankenberg, gjorde mig uppmärksam på den. Otto Meyers konstgjuteri på Söder i Stockholm har gjutit statyn och så klart ville de ha sitt märke på statyn. Man lär sig något varje dag. Men vad betyder Fud? Någon som vet?  //

5 kommentarer:

 1. Här finns en hel del information om Otto:
  http://www.ettlitethusivasastan.se

  Mvh Björn

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. När ska statyn renoveras? Gustav II Adolf i Göteborg blev mycket vacker efter renovering.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnar! Kan du inte sätta upp en webbkamera på Gustafsberg och länka till bloggen så att alla får se pärlan. Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Hej ! Jag gissar att det är latin för "har gjutit", fudit eller något liknande. Detta utan att kunna någon latin. Det fanns ett svenskt gjuteriföretag som hetta Fundator och gjuteri tror jag heter fondateur på franska. Det finns nog någon i läsekretsen som studerat latin och kan detta bättre.

  SvaraRadera