2015-08-03

Är det farligt att bada i Byfjorden?

Vi nås nu var och varannan dag av att vattnet vid våra badplatser är otjänligt. Just nu gäller det Skeppsviken där det sitter sådana här varningsskyltar.

Men betyder det att det är farligt att bada i vattnet? Ja där får man olika svar beroende på vem man frågar. I Munkedal hade man för en tid sedan tagit prover där man fann att vattnet innehöll för många bakterier, men där den ansvarige uttalade sig "att så blir det efter varje gång det har regnat". Rådet läsaren av Bohusläningen  fick var att man inte bör bada om man har öppna sår på kroppen och att man inte skall svälja vattnet.
Den här bilden är från Bohusläningen den 2 juli 1965. Till vänster står hälsovårdschefen Carl-Johan Broström och till höger stadsläkaren Nils Eggertsen, som är ute vid Skeppsviken och diskuterar badvattenkvaliteten.

1965 stod det flera oljecisterner på den intilliggande Svenskholmen, varvet målade fortfarande de stora fartygen med giftiga bottenfärger och Uddevallas avloppsvatten gick ganska orenat ut i Byfjorden. Först 1973 kunde det nya reningsverket Skansverket invigas.

Och i Skeppsviken badade vi, lärde oss simma och överlevde. Men jag minns en gång i simskolan i Skeppsviken när det kom ett brunt cykelhandtag flytande i vattnet. Men när jag grabbade tag i det blev jag varse att det var något annat. Det var mjukt och luktade vedervärdigt. Med andra ord var det en bajskorv. Jag minns ännu min förtvivlan då det inte gick att få tag på varmt vatten och tvål för att kunna tvätta händerna. Doften fick således, trots avtorkning av handen i gräset, följa med hem.

Sedan dess har det hänt mycket till det bättre men samtidigt ställs det allt högre krav på vattnet inte minst från EU. Och det är väl bra men ibland undrar jag om det inte gått inflation i provtagningar?
Att badvatten riskerar att bli otjänligt efter regn är kanske inte så konstigt när det ser ut som det gör vid Bodele badplats. Vattnet som rinner ner i brunnarna på Göteborgsvägen ovanför badplatsen rinner rakt ned mot badplatsen på flera ställen.
Det räcker förmodligen att en liten vovve gör sina behov uppe på vägen för att hundens bajs spolas ned på badplatsen.
Det finns många tillflöden till Bodele badplats.
I andra änden av badplatsen rinner det ut en bäck ned mot stranden.

Är det så att vattnet blir otjänligt så fort det regnar är det väl frågan om man inte får ha varningsskyltarna uppe permanent? Alternativet är väl annars att samla upp och leda bort allt vatten som kommer uppifrån vägen. Överföringsledningen går ju alldeles intill badplatsen.  //

1 kommentar:

  1. Det är inte farligt att bada. Inspektörerna vill bara ha kvar sina jobb. Vargen kommer!

    SvaraRadera