2015-08-13

Bohusläns regementes musikkår spelade när Tjörnbron invigdes 1960

Bild Bohusläns Försvarsmuseum

Bohusläns regementes musikkår spelade när Tjörnbron (Almöbron) invigdes 1960 Nog känner vi igen några av musikerna?

Almöbron var en bågbro som tillverkades av den tyska firman Krupp och Skånska Cementgjuteriet och invigdes den 15 juni 1960 av landshövding Per Nyström, tillsammans med Stenungsöbron och Källösundsbron och var då en del av "Tjörnbroleden", mellan Tjörn och fastlandet. Initiativtagare till bron var landsfiskal Erik Nordström.

Det var då världens längsta bågbro. Den var byggd för att klara 12 000 fordon per dygn och konstruktionen gjorde den mycket stadig från fordonstrycket men svag för påfrestningar i sidled, vilket visade sig vid kollisionen med Star Clipper. Almöbron rasade klockan 01.30 den 18 januari 1980 då brospannet blev påkört av bulkfartyget Star Clipper. Sju bilar hann köra över brokanten innan trafiken kunde stoppas. Åtta personer fick sätta livet till.  //

1 kommentar:

  1. Leena Bohnmark2015-08-13 22:59

    De dramatiska nyheterna om att Tjörnbron rasat glömmer man aldrig! Min familj åkte faktiskt dit och såg detta hemska efteråt och samtidigt tänkte man på alla de som störtade ner i det iskalla vattnet. Det togs upp i alla radio- och TV-kanaler samt tidningarnas svarta stora rubriker och löpsedlar, men det var ändå så svårt att ta in detta. Det var nästan som att man inte ville el. vågade åka på vägar med broar efter den här händelsen.

    SvaraRadera