2013-08-03

Bredfjällspelen - en postum upprättelse för Anna Jonsdotter

Bredfjällspelen som förberetts i över två år har haft premiär. I går såg jag den tredje föreställningen och jag måste säga att jag blev djupt imponerad. Inte bara över det gigantiska arbetet med att ro projektet i land utan också den konstnärliga delen med blandningen professionella- och amatörskådespelare. Det har krävts mycket pengar (ett 40-tal sponsorer) och ändå mycket ideell tid.

Platsen, Norra Fjället, är väl vald och betyder mycket för känslan av originalitet. Det var ju på Bredfjället det hände. Och mycket i handlingen är sådant som verkligen hänt. En grundlig research präglar manus.

BREDFJÄLLET PÅ 1600-TALET (Akt 1)

Bönderna vid Fräkne fjord får 1612 sina gårdar nedbrända av svenskarna och flyr till det karga Bredfjället där de bygger en ny tillvaro. Bohuslän - och Bredfjället - blir svenskt efter kriget mot Danmark - Norge och freden i Roskilde 1658. Marit från Bredfjället anklagas för samröre med Satan och ställs inför landshövding Harald Stakes häxkommission.
Biskop Klingenstierna (Stefan Edman)
Marit (Malin Tengvard) från Norra fjället ställs inför Harald Stakes (Per Johansson) häxkommission. Grannar på fjället vittnar emot henne.
Kommissionen beslutar att Marit skall utsättas för häxprovet som innebär att den misstänkte kastas i vattnet. Sjunker hon är hon oskyldig men flyter hon är hon skyldig och skall dö. Olyckligtvis flyter Marit och har bevisats vara häxa.

Bredfjället på 1800-talet (Akt 2)

År 1808 försvinner plötsligt sillen från Bohuskusten och många jordlösa drängar och pigor tvingas upp på det trädfattiga, vindpinade Bredfjället för att ta sig mark och bygga backstuga. När landshövdingen försöker sälja fjället på auktion protesterar Anna och Ellika, utfattiga men urstarka kvinnor - och får stöd av självaste Fredrika Bremer.
Anna Jonsdotter (Malin Tengvard), född år 1800, föder som 17-åring ett oäkta barn och förskjuts av sin egen familj från gården Lilla Fjället. Med sin nyfödda dotter söker hon sig upp på fjället till platsen Lövbergsdalen bara någon kilometer från Lilla Fjället. Hon bygger där en enkel backstuga och odlar upp lite mark för att hon och hennes dotter skall kunna överleva. Och där lyckas hon mot alla odds skapa sig ett liv för sig och sin dotter.

(Anna Jonsdotters öde är gripande och har skildrats i böcker av Åke Olsson, Stefan Edman, Markus Lundstedt och Christopher Eliasson. Böckerna och Bredfjällspelen är på sätt och vis en postum upprättelse för henne)
När svälten blir för svår söker Anna sig hem till gården och tar i smyg kontakt med sin syster Greta som dock bara någon enstaka gång kan hjälpa henne.
Fredrika Bremer (Lisbeth Johansson) fick vid sitt sommarviste på Gustafsberg höra talas om landshövdingens planer att sälja Bredfjället och kom till invånarnas hjälp för att förhindra detta.

Bredfjället på 1900-talet (Akt 3)

Folkhemmet lockar med bekvämare liv och Bredfjället börjar avfolkas. 1945 är kriget slut och barnen på Norra Fjällets skola går på sommarlov.

Kommunalrådsordföranden Ljungner (Per Johansson) inspekterar den lilla Fjällskolan vid examenstid.
Skolbarnen (Alva Hagström, Otto Mattsson, Emilia Toll och Filip Hagström) med sina föräldrar som stolta åhörare.

Bredfjällspelen spelas 10 gånger mellan 31 juli och 11 augusti och tyvärr för alla er som inte köpt biljetter är samtliga föreställningar slutsålda. Men vem vet, det kanske blir någon extraföreställning?

Teamet bakom Bredfällspelen

Manus & Projektledning  Stefan Edman
Manus  Ulf G Eriksson
Teaterproducent Marie Nyberg
Regissör  Ulf Michal
Regiassistent  Linda Hammarlund
Koreograf  Sonja Gube
Scenograf Ulf Ökvist
Rekvisitörer  Erika von Weissenberg och Marie Nyberg
Snickeri  Janne Pettersson
Snickeri Axel Rydberg
Ljussättare  Joakim Brink
Ljud  Joel Löf
Ljus/teknik  Jimmy Dahlqvist
Minitekniker Otto Nyholm
Maskör Bim King
Maskörassistenter  Johanna Kihlstrand och Johanna Blom
Kostymör Ina Nyholm
Kostymassistent Frida Fredriksson
Skräddare  Pernilla Toll
Skräddare  Christina Lassbo - Johansson
Ekonomi & biljetter  Lena Nyström
Biljetter  Britt-Inger Edman
Rådgivare  Erland Holmdahl
Musiker:
Magnus Sjöqvist (kapellmästare), gitarr/bas
Harald Svensson, piano
Karin Nygren, fiol
Magnus Aronsson, slagverk  //

1 kommentar:

  1. Vad roligt att du tyckte om den Gunnar! Tack för att du tog dig tid att komma och se och sen skriva om den.

    SvaraRadera